Зачестяват сигналите за щети, нанесени от кафява мечка върху личните

...
Зачестяват сигналите за щети, нанесени от кафява мечка върху личните
Коментари Харесай

Мечка унищожи кошери в Ловешко

Зачестяват сигналите за вреди, нанесени от кафява мечка върху персоналните стопанства на територията на Държавните горски стопанства в Ловеч и Троян. Това сподели Младен Миков, шеф на Държавно горско стопанство в Ловеч, представен от бта.

Последният сигнал за нападения на кафява мечка е от през вчерашния ден от ловешкото село Стефаново, разказа  кметският наместник Иван Джуров. Унищожени са кошерите на двама притежатели на пчелини в Старо Стефаново.

„ Хората ги е боязън да излязат. Започват да си залостват вратите да не би да влезе мечка. В сряда е била и в село Прелом. Пострадалите стопани са подали тъжби до Община Ловеч, с цел да бъдат обезщетени “, изясни Джуров и добави, че локалните се тормозят да изкарват и животните на паша.

През предходната седмица мечка е нападнала и унищожила пчелин и в намиращото се наоколо до Ловеч село Пресяка, добави Миков. Мечка е унищожила 10 кошера. Извършена е инспекция, правят оценка се вредите, с цел да се изплати обезщетение, сподели той. По думите му сега е мъчно да се дефинира дали става въпрос за една и съща кафява мечка, защото има механически проблем с приемника на мечката, която има чип и се следи нейното местообитание. От края на юли не могат да се открият координатите й.

„ При сигнал за вреди отиваме на място и правим взаимна инспекция със чиновници на Регионална ревизия по околната среда и водите – Плевен, общината, Районно горско стопанство – Ловеч. Оценяват се вредите и се изплащат компенсации от страната. В момента се актуализира Националният проект за дейности за типа кафява мечка. Популацията на кафява мечка става все по-голяма и в бъдеще може да се наложат непопулярни дейности, добави още Миков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР