Забравеното лекарство и лечебната сила на българските билки представя Музея

...
Забравеното лекарство и лечебната сила на българските билки представя Музея
Коментари Харесай

Забравеното лекарство представя Музея на медицината на МУ-Пловдив

Забравеното лекарство и лечебната мощ на българските билки показва Музея на медицината на МУ-Пловдив, оповестиха от лечебното заведение.Проектът „ Забравеното лекарство – Cura Bulgara или магията на българските билки " е отдаден на 85-ата годишнина от гибелта на националния врач Иван Раев и е осъществен от Музея на медицината към Медицински университет – Пловдив в партньорство с Община Пловдив и Общински институт „ Старинен Пловдив ".

От 5 юни до 16 юни 2023 година в Епископската базилика на Филипопол жителите и гостите на града ще могат да прегледат галерия на истински ботанически рисунки на български лечебни растения от фонда на Музея, като специфичен акцент в експозицията са артефактите, свързани с живота и делото на Иван Раев.

При откриването на 5 юни публиката ще се наслаждения на интерактивна компилация от галерия, просветителни лекции, музикални осъществявания и дегустация на лечебни билкови чайове.

Лектори на събитието са проф. доктор Георги Томов, който в презентацията си „ Cura Bulgara – забравеното лекарство " ще опише вълнуващата история на националния врач и неговия чудодеен билков лек, а доцент Бисера Пиличева и доцент Нико Бенбасат ще срещнат аудиторията с разнообразни технологии за извличане на лечебни вещества от билки и техния лечебен резултат.

В неповторимата атмосфера на Епископската базилика университетският хор за национални песни „ Веселие " и фолклорният танцов състав „ Медик " ще изпълнят национални песни и танци за билки и цветя, а преподаватели и студенти от Фармацевтичен факултет ще приготвят разнообразни типове чай, които аудиторията ще може да дегустира.

Проектът е финансиран с поддръжката на Община Пловдив в границите на „ Есенен салон на изкуствата " и има за цел да разпространява националната медицина, която е част от нематериалното културно завещание на Пловдив и района, като обогати актуалното общество със забравените национални лечебни обичаи.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР