Заболяванията на опорно-двигателния апарат не са никак редки при едрите

...
Заболяванията на опорно-двигателния апарат не са никак редки при едрите
Коментари Харесай

Тазобедрена дисплазия при кучетата

Заболяванията на опорно-двигателния уред не са по никакъв начин редки при едрите породи кучета. При по-масивните животни заради по-голямото тегло и на фона на високата физическа интензивност постоянно се появяват проблеми със ставите.

Едно от най-разпространените кучешки болести е тазобедрената дисплазия, като тя не може да е вродена, а се развива в ранна възраст и се обуславя в огромна степен от наследствената предразположеност на кучето.

Ако не се предприеме навременно лекуване, тогава ще зародят доста съществени затруднения, като включително и цялостно обездвижване на животното. Заболяването се поддава добре на актуалните способи на лекуване и е добре да се вземат профилактични ограничения за справяне с дисплазията при кучетата.

Особености на кучешката тазобедрена дисплазия

Тазобедрената дисплазия при кучетата е нелечима, като може да докара до отчасти или цялостно разрушение на ставите на питомеца. В резултата на заболяването се понижава съчленяването на ставите и костите, като по този метод в резултат на непрекъснатото търкане и увеличеното налягане, се унищожава костната тъкан, настава стратификация или пресоване на ставите.

Понеже точно тазобедрените стави се натоварват най-вече при кучетата, по тази причина дисплазията най-често се среща при тях. Увреждането на лакътните или на коленните стави е доста по-рядко.

 Дисплазия при кучетата

Има 5 степени на развиване на тазобедрена дисплазия при кучета:

А - е нормална;

В и С - се следят някои нарушавания, при които могат да се появят дислокации;

D и E - поражда съществено увреждане на ставите.

Симптоми на тазобедрена дисплазия при кучетата

С помощта на рентгенова фотография елементарно може да се разпознаят патологичните процеси в ставите даже при дребните кученца. За страдание, е на практика невероятно да се виждат някакви външни промени на този стадий, т.е. без да се създадат проучвания. Само при доста пристално наблюдаване на кучето могат да се виждат някои от следните признаци на тазобедрена дисплазия при кучетата:

- Леко куцане на кучето, което се появява след физическа интензивност или някакво натоварване;

- Скованост след пробуждане, като кучето ще се пробва да се раздвижи;

- Отказване да се движи по стълба нагоре или надолу или и в двете посоки;

 Заболявания при кучетата

- Периодически желае да си почине по време на разходка, макар че не сте минали огромно разстояние.

Всяко едно куче има потребност от грижи и профилактични визити на ветеринар. Затова в никакъв случай не подценявайте това и постоянно водете кучето си на доктор, в случай че нещо ви тормози. Дисплазията не е присъда и животното може да води първокласен живот, в случай че сте потърсили в точния момент профилирана помощ и е стартирано лекуване.

Също по този начин би трябвало да имате поради, че някои породи кучета са по-предразположени към тазобедрена дисплазия. Сред тях са: Немска овчарка, Неаполитански мастиф, Лабрадор, Голдън ретривър, Блъдхаунд, Чау-чау, Видрово гонче, Ротвайлер, Нюфаундленд, Санбернар, Немски дог, Френски булдог, Мопс.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР