Зъбният камък е причината за множество и различни заболявания в

...
Зъбният камък е причината за множество и различни заболявания в
Коментари Харесай

Защо е опасен зъбният камък

Зъбният камък е повода за голям брой и разнообразни болести в устната празнина. Много хора подценяват този проблем, който обаче е съществена причина за развиването на гингивит и пародонтит. Затова е неотложно той да бъде почистван два пъти в годината или на всеки 6 месеца, споделя доктор Даниела Спасова.   

Зъбният камък е  минерализирана зъбна плака. Отлага се най-често по вътрешната повърхнина на долните фронтални зъби и по външната повърхнина на горните дъвкателни зъби заради близостта им с отводните канали на огромните слюнчени жлези. Зъбният камък се натрупва както над, по този начин и под венеца. Подвенечният зъбен камък има тъмнокафяв цвят, а надвенечният е бял, като с времето е допустимо да промени цвета си. Това може  да се дължи на неговото стареене, на въздействието на цигарения пушек, в случай че сте пушач, или на пигментите в разнообразни храни и питиета.

Зъбният камък има грапава повърхнина, която е идеално място за задържането на зъбна плака, хранителни останки и олющени епителни кафези. Порьозната му конструкция също по този начин е контейнер за микроорганизми и отлична среда за отлагането на техните отрови. Този насъбран биофилм, ситуиран в посредствена непосредственост с венците е главната причина за развиването на възпалителни болести на венците като гингивит и пародонтит.

Пародонтитът е хронично възпалително заболяване на венците. Причинява се от зъбния камък и от множеството микроорганизми, които живеят в него. Обезпокоителното е, че се намира се във всички възрасти и води до загуба на костта към зъбите, оттегляне на венците, а оттова до разлюляване на зъбите и след време и до тяхната загуба, в случай че не се предприеме лекуване.

Но в случай че венците ви са подути, мощно зачервени, кървят при миене на зъбите и имате неприятен мирис, е добре да  се обърнете към доктор по дентална медицина, който да организира професионално разчистване на зъбите ви и да ви даде препоръки по какъв начин вярно да се грижите за тях, предлага доктор Спасова.

Не правете опити да го вършиме у дома, въпреки да са известни десетки „ технологии “ за домашни процедури. Това е работа на стоматолога, назовава се скалинг и се прави благодарение на профилирана инсталация.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР