Забелязали ли сте колко много Давид на Микеланджело прилича на

...
Забелязали ли сте колко много Давид на Микеланджело прилича на
Коментари Харесай

Руският математик, който мисли, че историята никога не се е случвала

Забелязали ли сте какъв брой доста Давид на Микеланджело наподобява на древногръцките и римските скулптури? А чудили ли сте се в миналото за какво е по този начин?

Може би това се дължи на естествени неща като фактът, че „ хората от време на време се въодушевяват от предишното “ или че „ античните скулптури в действителност не наподобяват по този начин, както ги виждаме през днешния ден “, само че не се! Истината, в случай че вярвате на съветския математик Анатолий Фоменко, е доста по-мрачна.

„ Моля? “, чуваме ви да реагирате – или вероятно, в случай че сте един от по-редовните ни читатели, „ о, добре, още една интрига, на която ще да се присмеем “. Но препоръчаната от Фоменко последователност на света е евентуално даже по-странна от Теорията за фантомното време, съгласно която 300 години от история в никакъв случай не са се случвали. Според руснака цялата история преди към 1600 година е фалшифицирана.

Теорията – термин, който използваме тук много свободно – се основава основно на статистика.

„ Вземете книга за всеки исторически интервал, споделя той, и ще откриете, че даже най-безпристрастните записи са изложени много отмерено: повече страници, отдадени на тази кралица или това откритие; по-малко за еди-коя си династия или еди-кой си крал. “

Има сериозна причина за това – Чингис Хан, да вземем за пример, е направил доста повече, до момента в който е бил жив, в сравнение с някой различен инцидентен човек, и по тази причина имаме повече какво да кажем за него. Но съгласно Фоменко тези несъответствия освен ни споделят какъв брой забавна е била историческа персона или интервал от време – те разкриват и международен скрит план, който се простира от епохи!

„ Десетки пъти в историята, споделя той, виждаме модели като този – безусловно същите модели. Сравнете, да вземем за пример, историята на Юдейското кралство от желязната ера с Византийската империя: несъмнено, споделят ни, че двете столетия са се случили на повече от хилядолетие една от друга – само че слейте куп императори в един, представете си, че Византийски империята се разпадна към 500 години по-рано, в сравнение с се твърди, и двете истории са безусловно идентични! “

Вместо да заключи от това наблюдаване, че хората са предсказуем тип, жертван постоянно да повтаря едни и същи неточности, до момента в който в последна сметка не предизвикаме личното си изгубване, Фоменко заключава нещо доста по-грандиозно.

Всичко, което се е случило преди към 1600 година, сподели той, евентуално е просто някакво обединение и преразказ на същата дребна сбирка от събития. И по този начин, всички уроци в учебно заведение за антични римляни или гърци са неистини. Истории за египетските фараони – единствено това: истории – същинските фараони са живели дружно с Исак Нютон. Библията е нонсенс – съгласно Фоменко Исус е роден в Крим през 1152 година сл. Хр., което най-малкото повдига въпроса какво съгласно него значи „ сл. Хр. “

Ако смятате, че тези изказвания са малко пресилени, изчакайте да чуете какво споделя Фоменко за Стария завет. Повечето огромни исторически фигури в действителност са композити или нови версии на доста по-късни хора, споделя той – един незабравим образец е библейският цар Соломон. Според Фоменко цар Соломон в действителност е същият човек като Сюлейман Великолепни, десетият султан на Османската империя, който е управлявал сред 1520 и 1566 година Това значи, че да, Старият завет е по-нов от Новия завет и Исус явно е бил кадърен да помни неща от 400 години в бъдещето.

Но за какво? Какъв е крайната цел? Е, съгласно Фоменко цялата тази огромна неистина се свежда до съюз сред папата, Свещената Римска империя и съветската династия Романови – задачата, много необяснима по отношение на последния упоменат, е да се скрие съществуването на могъща „ Руска орда “.

Версията на Фоменко за историята гласи нещо като това по какъв начин бихте си показали конспирацията за илюминатите, в случай че се споделя от позиция на самите илюминати: Руската орда е голяма и мощна империя, виновна за построяването на пирамидите и основаването на Рим; тя оглавява колонизацията на Америка и заема най-висшата власт в Европа. За страдание обаче, очевидно се намира в такава характерна позиция, че, макар че влияеха върху света по извънредно забележими и дълготрайни способи и съществува относително от скоро като погледнем цялата история, Ордата може елементарно да бъде прикрита от необятната общност. Което, несъмнено, е единствената причина да не сме чували за нея.

Сега явно има няколко дупки в теорията на Фоменко – може би повече от няколко. Всъщност толкоз доста, че историкът Чарлз Халперин я назовава „ толкоз неуместна, че не си струваше скъпото време за научни проучвания, с цел да се опровергае “, добавяйки че „ томове могат да бъдат написани, коригирайки всяка страница. “

От една страна, има въглеродно датиране. И дендрология. Както и купища доказателства за всевъзможни неща, които са съществували преди 1600 година н. е. Фоменко обаче отхвърля обичайните техники за датиране като неправилни, само че пък употребява позорно подправената Торинска плащаница като доказателство за по-късното битие на Исус – с неразбиране той споделя, че плащаницата е безусловно достоверна, тъй като „ радиовъглеродното й датиране… съответствува “ с датите, които той е пресметнал.

Анатолий дефинира Рим, Йерусалим и Троя като един град, преразказан от разнообразни хронисти. „ Лингвистичните причини “, препоръчани в поддръжка на тази концепция, „ са безполезни “, споделя Халперин, като показва, че „ славянски в никакъв случай не се е писал отдясно наляво или без гласни. Думата „ монгол “ не произлиза от гръцкото „ megalion “, нито „ Бату “ от съветската „ батя “ (баща). „ Осман “ не е вид на „ атаман “, „ Василий “ не значи „ василевс “ и така нататък и т. н. до безспир […] Удивително количество изводи на Фоменко и Носовски се основават извънредно на некомпетентна филология. “

Въпреки това Фоменко може и да е почитан в университетските среди – само че като математик, несъмнено не като историк. Както Х. Г. ван Бюрен, почетен професор по астрономия в Университета в Утрехт, написа в рецензията си за работата на Фоменко: „ единствената добра дума, която може да се каже, е, че съдържа голямо количество в действителност исторически материал, даже и да е погрешно спретнат, неприятно написан и разбъркан с нелепости, въпреки всичко има доста потребни неща. Останалата част от книгата е безусловно безполезна… Накратко: безполезна и подвеждаща книга. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР