Забележителна космическа експлозия, наблюдавана от астрономи, вероятно е причинена от

...
Забележителна космическа експлозия, наблюдавана от астрономи, вероятно е причинена от
Коментари Харесай

Астрономическо явление: Сблъсък на звезди с черна дупка

Забележителна галактическа детонация, следена от астрономи, евентуално е породена от конфликт на звезди с черна дупка, заяви Би Би Си.

Astronomers mostly thought that there were just two ways to produce a gamma-ray burst. GRB 211211A busts that idea.
— Science News (@ScienceNews)
Гигантският изблик на гама-лъчи е засечен по едно и също време от галактически телескоп и от обсерватория на НАСА. Екип от учени, измежду които и физици от университета в Лестър, разказа едноминутната детонация като рядко галактическо събитие. Те споделиха, че се надяват тяхното проучване да помогне за проучването на бъдещи сходни събития.

Изблиците на гама лъчи са най-мощните детонации, известни във Вселената. Този съответен гърмеж от близка вселена е следен през декември 2021 година Експлозията, наречена GRB 211211A, е била релативно продължителна, с повече инфрачервена светлина, в сравнение с учените нормално чакат да следят. Техните проучвания допускат, че светлината идва от килонова - астрално събитие, за което се счита, че е генерирано от конфликт на неутронни звезди и черна дупка.

El descubrimiento de la explosión de rayos gamma GRB211211A revela que algunas GRB largas como esta –dura 50 segundos– son el resultado de fusiones de estrellas de neutrones, que antes se creía que solo producían GRB cortos
— SINC (@agencia_sinc)
Изследователският екип е управителен от Джилиан Растинеджад от Северозападния университет в Съединени американски щати. Той включва специалисти от университетите в Бирмингам и Лестър, както и от университета Радбуд в Холандия. 

Изследователите считат, че детонацията е произвела атоми на детайли като злато и платина. Д-р Мат Никъл, доцент в университета в Бирмингам, сподели, че проучването поддържа концепцията, че такива килонови са " главните заводи за злато във Вселената ". Д-р Гавин Лам, постдокторант в университета в Лестър, счита, че е следен остатък от инфрачервена светлина към ден след гърмежа. 

Д-р Бенджамин Гомперц, помощник в университета в Бирмингам, добави: „ По принцип не чакаме сходни конфликти да продължат повече от към две секунди. По някаква причина това изригване не секна съвсем цяла минута. “
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР