За защитата си от руския агресор Украйна разчита не само

...
За защитата си от руския агресор Украйна разчита не само
Коментари Харесай

Войната в Украйна и ролята на западните тайни служби

За отбраната си от съветския агресор Украйна разчита освен на доставките на оръжия от своите съдружници - страната има потребност и от информацията на западните секрети служби, написа " Дойче веле ". Каква е тяхната роля?

Сателитно разузнаване

Сателитното разузнаване е основно за работата на тайните служби. Според някогашния чиновник на немското разузнаване Герхард Конрад в последните години то става все по-ефективно. Сателитите освен вършат оптични фотоси, някои от тях са оборудвани и със датчици, които могат да улавят и да мерят комплицирани електронни и физически сигнали. Така посредством спътници могат да се откриват и скрити оръжия, изяснява Конрад пред ARD. Сензорите могат да засекат и къде има повишен размер на информационните сигнали, с помощта на което може да се направи да вземем за пример заключението, че на несъмнено място е ситуиран команден център.
От всички западни съдружници Съединените щати са най-добре оборудвани. Но те не могат да предават своите сателитни разкрития непосредствено на Украйна, тъй като тя не е член на НАТО. Сведенията се събират в централата на Националната организация за геопространствено разузнаване в Съединени американски щати, а оттова нататък по кое време, по какъв начин и каква информация да бъде предоставена на Украйна, се взема решение от американския президент.

Разузнавателни самолети и дронове

До началото на войната над Украйна прелитаха разследващи самолети и дронове на НАТО. Така западните съдружници можеха да следят придвижването на съветските сили по границата. След като Русия затвори въздушното пространство над Украйна, самолетите на НАТО към този момент не могат да прелитат през него. В противоположен случай те ще се трансфорат в пряк участник във войната, изяснява Конрад.

Партньорите от НАТО обаче могат да продължат да летят над личните си територии и оттова да следят на няколкостотин километра от другата страна на границата. Но и информацията, генерирана посредством въздушното разузнаване, не може да бъде изпращана непосредствено на воюващите украински елементи. Ако Украйна въобще получи такива значими информации от западните си съдружници, това става единствено със забавяне. Според Конрад до момента в който стигне до Киев, част от информацията губи своето тактическо значение.

Подслушване

Подслушването е измежду главните действия на тайните служби. Според Конрад то не постоянно работи, тъй като връзката на по-високи равнища постоянно е кодирана. Въпреки това при подготовката или провеждането на военни интервенции са вероятни доста разнообразни форми на връзка, в това число зле кодирани или некодирани въобще.

Не би трябвало да се подценява събитието, че съветските бойци се обаждаха на фамилиите си със личните си мобилни телефони, употребявайки украинската мрежа. Украинските служби за сигурност биха могли умерено да подслушват тези диалози, споделя Конрад. И по този начин да събират скъпа информация.

Западни шпиони в Москва?

Конрад допуска, че Западът има шпиони в Москва. Той знае от опит, че шпиони, които са били вербувани от дълго време, години по-късно евентуално съумяват да заемат значими постове. В такива случаи те или стават изключително скъпи за западните разследващи служби, или пък прекъсват връзката със Запада.

Вероятно е да има високопоставени " вътрешни източници ", които имат директен достъп до тези, които взимат решения и разполагат с значима информация. От изгода обаче могат да бъдат и хора, които имат достъп до по-малко данни, само че все пак могат да обезпечават значима информация и фотоси за настоящото състояние.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР