"За заплатите на полицаите не се разбрахме, а представихме ситуацията

...
"За заплатите на полицаите не се разбрахме, а представихме ситуацията
Коментари Харесай

Увеличението на полицейските заплати остава 15%

"За заплатите на служителите на реда не се разбрахме, а представихме обстановката все още и това, което министерството е декларирало като бюджет. " Това съобщи вътрешният министър Христо Терзийски след срещата с 6-те синдиката в Министерство на вътрешните работи.

По думите му, в парично изражение това са 231, 5 млн. лева нарастване на бюджета в перо "Персонал " за всички чиновници. „ Обсъдихме, че през тази година са увеличени някои други финансови пера като време разполагаем и нощен труд, не с доста, само че отново е в интерес на всеки един чиновник, който работи на смени или е разполагаем през нощта”, изясни Терзийски.

Той не се ангажира с прогноза дали през 2021 година е допустимо растежът на полицейските заплати да с 30%, както упорстват синдикатите, тъй като надали ще има повече приходи в бюджета поради обстановката с пандемията от ковид.

"При първия вероятен миг, в случай че обстановката разрешава, ще може да се приказва за по-голямо нарастване на заплатите на служителите на реда от 15%, само че от следващата година и при вероятно оптимистично развиване от рецесията с ковид ", посочи министърът.

Той уточни и че за някои служители на реда нарастването на заплатите може да доближи до 20% през преизчисляване на спомагателни добавки и % клас.

Само преди няколко дни служителите на реда опънаха палатки пред Министерски съвет в символ на митинг, афектирани от ниското възнаграждение. Освен това чиновниците от месец стачкуват в разнообразни градове, а точно на професионалния си празник, на 8 ноември, се събраха в центъра на София. Исканията към днешна дата са за най-малко 25% нарастване, като самите митинги започнаха, когато властта разгласи 34 администрации "на първа линия " в битката с пандемията, които получават 30% в допълнение над заплатите си. Но Министерство на вътрешните работи не е измежду тях.

Само преди няколко дни ГЕРБ се отхвърли от желанието месечните детски добавки през идната година да са без рентабилен аршин и за всички фамилии и незабавно пренасочи средствата в размер на над 205 милиона лв. по друго перо. А точно те да послужат за 15% нарастване на заплатите в Министерство на вътрешните работи, както и за обещаните месечни добавки към възнагражденията на лекарите и медицинските сестри.

В началото на месеца стана ясно, че министър председателят Бойко Борисов персонално е поел ангажимент да се плануват в бюджета на Министерство на вътрешните работи за 2021 година, по перо "Персонал ", финансов запас за нарастване на възнагражденията на чиновниците с още 5 %. Така на процедура се стига до нарастване от общо 15% на заплатите в системата.

Синдикатите в Министерство на вътрешните работи оповестиха, че смятат това опълчване сред деца и служители на реда за обидно.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР