За всички нас, които понякога се взираме в космоса, нашата

...
За всички нас, които понякога се взираме в космоса, нашата
Коментари Харесай

Възможно ли е Земята да се намира в черна дупка

За всички нас, които от време на време се взираме в космоса, нашата Слънчева система наподобява заобиколена от милиарди звезди в Млечния път. Но в случай че има по какъв начин да погледнем още по-далеч, допустимо е да открием доказателства, че се намираме в нещо в действителност фантастично - каквото е черната дупка.

Черните дупки са места във вселената, където гравитацията е толкоз мощна, че изкривява времето и пространството към нея. Веднъж попаднали вътре, нищо, даже светлината, не може да излезе на открито. Или най-малко по този начин допускат учените и откривателите.

Според един от техните сюжети, възможно е черна дупка да е погълнала от дълго време Земята. Но в случай че това се е случило, гравитационното привличане би било пагубно. Приближаването на Земята към черната дупка би забавило времето - и материята би се разтегнала в продълговати форми, сходни на спагети. И даже в случай че планетата оцелее по-късно, тя ще се насочи към дребна сингулярност (точка с нулев размер и с безкрайна плътност) и ще бъде изпепелена от налягането и температурата на неизмерима гравитационна мощ.
 Снимка 623511
Източник: iStock

Така че по-вероятно е да се изключи опцията черна дупка да е погълнала  в някакъв миг от нейната история - защото евентуално тя към този момент не би съществувала.

Но има и различен метод нашата планета да се намира в черна дупка, съгласно някои теории. Възможно е тя да се е образувала там.

" Черната дупка доста наподобява на Големия гърмеж в противоположна посока ", споделя Гаурав Ханна, физик в Университета в Роуд Айлънд пред Live Science. " Докато черната дупка се свива в дребна, доста плътна точка, Големият гърмеж е избухнал от такава точка. Според една от теориите, Големият гърмеж първо е бил сингулярност на черна дупка в по-голяма родителска галактика. Плътният център се е компресирал и сгъстявал, до момента в който по някакъв метод не се е взривил и в черната дупка не се е образувала детска галактика. "
 Снимка 623512
Източник: iStock

Тази доктрина, известна като космология на Шварцшилд, допуска, че нашата галактика в този момент се уголемява в границите на черна дупка, която е част от родителска галактика. Това значи, че вселените могат да съществуват в границите на по-големи вселени. И че пътуването назад през черна дупка - нещо съвсем невероятно, би отключило непознати действителности.

" И в случай че въпреки всичко се намираме в черна дупка, то тя би трябвало да е извънредно огромна ", споделя Скот Фийлд, доцент по математика в Масачузетския университет в Дартмут. " В противоположен случай евентуално щяхме да виждаме фините изкривявания, породени от изключителната гравитация - като забавяне на времето и разпъване на материята. "

Така че в случай че Земята в действителност е част от черна дупка, то тя би трябвало да е голяма, с размерите на вселената и толкоз обширна, че да не може да усетим гравитационните изкривявания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР