За всички, които се интересуват от американска (а това значи

...
За всички, които се интересуват от американска (а това значи
Коментари Харесай

Оскар 2019: Вице - за дребната душица с безграничната амбиция

За всички, които се интересуват от американска (а това значи и световна) политика, филмът „ Вице “ е наложителен. Задължителен е и за феновете на големия гений на Крисчън Бейл, който за мен е еднакъв с боговете в Холивуд. Логично през вчерашния ден беше номиниран за " Оскар " за основна роля. Номинирани са и Сам Рокуел и Ейми Адамс за поддържащи функции, както и Адам Макей за постановка и сценарий. Филмът номиниран и за монтаж и грим. А перлата е номинацията на " Вице " за най-хубав филм.

„ Вице “ споделя за една дребна душица с тиха, само че безгранична – Дик Чейни (Крисчън Бейл), републиканец и вицепрезидент на президента Джорж Буш младши (Сам Рокуел). Опортюнист до мозъка на костите си, Дик е от тези хора, които се ослушават търпеливо и „ хвърлят въдицата “ на точните хора в точния миг. Той е „ тихата вода “. Разбира се, заниманието му в живота е лов на риба, тъй че метафората е навсякъде из кино лентата. До него е не по-малко амбициозната му брачна половинка Лини (Ейми Адамс), която съумява да го вкара доста бързо в правия път още на млади години. Така Дик се появява в стажантска стратегия на Конгреса, където му е все едно на републиканец ли ще стажува, или на демократ. Избира си Доналд Ръмсфелд, неговият преподавател в политиката, който надминава в политическата конспирация. Двамата имат чудесна сцена, в която поквареният Ръмсфелд се смее от сърце на въпроса на младия Чейни в какво в действителност имат вяра. Този въпрос не получава отговор до края на кино лентата, само че пък ние получаваме студени тръпки от показаното –  колко елементарно една безцелна упоритост за власт може да хвърли целия свят в безпорядък, подреждайки сметките на огромните момчета в нефтената и оръжейна промишленост, и опустошавайки живота на милиони хора.

Колко е елементарно да се подхранват страхове и параноя, какъв брой е елементарно да си спечелиш неограничени пълномощия.

За кино лентата си Адам Макей е употребявал 18 книги, които изясняват нашествието в Ирак през 2003. Но се пробва да даде елементарен отговор на комплициран въпрос, което за мен е огромният минус на кино лентата. „ Вице “ е сниман забавно, накъсано, към средата стартират да текат даже финалните надписи (не ставайте). Да, можеше тази шушумига да си гледа риболова, да си харчи парите, да си яде бургерите и да си получава инфарктите, да не сме го чували, само че ни се постанова да забележим и втората пололовина от описа, в това число физическото му оцеляване. Господ е майтапчия.

Крисчън Бейл е напълнял доста, с цел да изиграе Дик Чейни, само че сходни безстрашни трансформации не са му непознати. От шокиращото намаляване в „ Механикът “, през построяването на мускулатура, с цел да изиграе Батман през идната година, през ново намаляване („ Боецът “) и още веднъж напълняване за „ Американска скица “, до Чейни,  той не стопира да се отдава с идентична пристрастеност на всяка нова роля. През декември 2018 сподели, че Чейни още не може да излезе като облик от главата му. Отиграл го е до най-малкия подробност – глас, походка, жест, гримаса. Маниакални неща, в това число кардиолог го е инструктирал по какъв начин да изиграва безапелационно сърдечните рецесии на героя си.

Гледайте го, ще научите доста и доста интресни неща. За страдание съм сигурна, че ще излезете разочаровани от политиката. Трябва човек в действителност да знае в какво има вяра, с цел да отиде до урната още веднъж. 



 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР