За всеки следващ транш ще има мониторингСрещата на върха ЕС-Турция

...
За всеки следващ транш ще има мониторингСрещата на върха ЕС-Турция
Коментари Харесай

ЕС и Турция се разбраха във Варна, без да се разберат

За всеки идващ транш ще има мониторинг


Срещата на върха ЕС-Турция приключи и задачите й са реализирани, заключи министър председателят на България и неин хазаин Бойко Борисов. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск стартира своя брифинг с думите “Не постигнахме решения или взаимни отстъпки с Турция на тази среща ”. В тези на пръв взор изключващи си заключения се съдържат и предварителните извънредно скептични упования. Всичко това припомня на една психо-техника, предопределена за извеждане от депресивни положения: най-добре е да си поставяш елементарно изпълними цели, по този начин в никакъв случай няма да се окажеш разочарован…

Може и да бъдем сериозни, може и да ни се е желало да се реализира повече, само че действителността е тази – връзките ЕС-Турция се намират в най-ниската си фаза, откогато са открити. За извеждането от това положение следва най-малко да се затвърди настоящето статукво, с цел да няма рухване в бездната. И това е позитивният миг от Варна. Възобнови се прекъснатият разговор. За България задачата е реализирана, на срещата не стана скандал, а подобен беше евентуален. Европейски Съюз и Турция удостоверяват своя ангажимент към съглашението за бежанците. До момента това съглашение удовлетворява и двете страни и въобще не беше подложен въпросът за неговото денонсиране. Бяха отправени искания за спазването на изискванията и изплащането на средствата. При такива комплицирани съглашения искания постоянно ще има, значимото е, че съглашението ще се задържи работещо. По тази тематика турският президент Ердоган може да бъде удовлетворен, тъй като той се връща от Варна с обещанието трите милиарда от този транш ще бъдат приведени, както и уверението, че и идващите 3 милиарда са налични. Освен това тези пари не бяха обвързани с неуместните за него въпроси като човешки права, независимост на медиите и други Европейски Съюз също е удовлетворен, бежански напор от страна на Турция няма да има, а по отношение на парите, да, те ще бъдат дадени, само че по кое време и какъв брой тъкмо, ще забележим.

Тази тактика пролича още при договарянето на съглашението през 2016 година Опитната в пазарлъците турска страна се сблъска с един в действителност отракан съперник в лицето на европейската финансова администрация. Ловък и ловък в отработването на финансови контракти, Европейски Съюз първо извади парите на масата, турците предстоящо подвигнаха мизата, само че сюрпризирани видяха усмихнатото лице и единодушието на отсрещната страна. Тук към този момент последваха изискванията, които построиха такава мъгла от лостове и противовеси, че понастоящем имаме изплатени половината от първите 3 милиарда, а Турция ги искаше авансово и непосредствено в хазната, а не през организациите за бежанците. Обещаните последващи 3 милиарда в този момент също бяха показани, само че за всеки идващ транш ще има мониторинг, може би ще се направи и разграничаване на парите за бежанци и тези за имигранти. А най-важното е, че тоталната сума е разтеглена във времето, сложена е под условия, а защото няма краен период, до тогава доста неща могат да се случат в Европейски Съюз, в Турция, само че също по този начин и в самата Сирия, като съглашение под егидата на Организация на обединените нации за урегулиране на спора и противоположен ход на завръщане на бежанците.

Отново бюрокрацията сподели, че е висша форма на пазарлъка. По другите въпроси които са за участието на Турция в Европейски Съюз, актуализацията на митническото съглашение, визовата либерализация, всички се сплотиха, че е това е във съвместен интерес и разговорът ще продължи. И това е напълно обикновено, тъй като никой не е наясно какво тъкмо ще стане идващите две години и не може да се поемат никакви задължения. Европейски Съюз го чака комплициран развой на структурна промяна след Брекзит и идната промяна както политическите, по този начин и икономическите условия в Съюза ще бъдат изменени. Предложенията на водещите страни от Европейски Съюз, особено на президента Макрон, са такива, че даже бъдещото участие на доста от актуалните страни от Европейски Съюз е под подозрение, какво да кажем за Турция. Всички въпроси за нови преговорни глави, визови режими, стопански съглашения ще се преглеждат след това.

От тази позиция за Европейски Съюз беше значимо да си обезпечи един комфорт идната година, тъй като тя ще бъде доста значима за Съюза. След Брекзит предстоят изборите за Европарламент и Еврокомисия, а миналите парламентарни избори демонстрираха какъв брой мощно се въздействат гласоподавателите от бежанската тематика. За това потвърждаването на взаимния интерес от преговорния развой, както и поетият от Жан-Клод Юнкер персонален ангажимент за участието на Турция в Европейски Съюз, който ще е в действие още една година, до момента в който е ръководител на Европейска комисия, е в действителност една реалистична позиция. Независимо от бъдещите неясноти и останали несъгласия, президентът Ердоган ще артикулира резултатите от Варна като собствен персонален триумф. Изявления ще са ориентирани главно във вътрешно политически проект. За него предстоят най-важните избори в живота му идната година при променената същина на Турция от парламентарна в президентска република. Анализът на миналогодишния референдум сподели, че разликата е оскъдна, единствено 1,5 % и по тази причина всеки глас му е извънредно значим. За да се усили поддръжката за него, не е задоволителна единствено досегашната политическа линия, основана върху религиозната идеология на Партията на справедливостта и развиването.

Основните запаси от гласове се виждат измежду националистическите среди и за това е непрекъснатото връщане към историята на османизма, като се натъртва единствено на позитивните моменти, изрично се заобикалят въпросите за краха на тази империя. Важен миг е ролята, която президентът Ердоган артикулира пред тази част от обществото, а точно на непреклонен политик, който не прави взаимни отстъпки и никой не може да му повлияе, изключително великите страни.

Продължаваме договарянията за Европейски Съюз в този им тип. Няма изменение на предлагането за участие, като привилегировано партньорство или други Това ще е отправено главно към вътрешната про-европейска съпротива в страната. По този метод ръководещите желаят да внушат, че опозиционните сили в Турция не могат да се надяват на дейна помощ от страна на Европейски Съюз за смяната на политиката. Това е второто направление, където ще се търсят запаси от гласове. Неговата съществена цел е да покаже на колебаещите се гласоподаватели, само че модернистично насочени и про-европейски, че неговата линия е сполучлива и е призната от Европейски Съюз, въпреки и с извиване на ръце. За да му повярват или както се споделя “да хване дикиш ” на Ердоган е доста нужно европейско признание на изборите. За това и следим такава смяна в неговото държание когато е на интернационалната сцена. Там той е сдържан и податлив на договаряния и търсещ сплотяващи дела. Рязкото говорене ще си остане единствено за вътрешно партийна приложимост. Откроени бяха и много разлики и противоречиви моменти. Те в бъдеще могат да се преглеждат и като лостовете за влияние върху Турция. Ясно е, че ситуацията с нарушените човешки права е под европейските условия. Извънредното състояние, в което се ръководи страната, дава опция за понижени права на отбрана, арест на депутати и публицисти, надзор върху партийните изяви и цензура върху медиите.

Призивите за връщане на смъртното наказване са неприемливи за Европейски Съюз и ще доведат до преустановяване на преговорния развой. Напрежението сред Турция, Гърция и Кипър беше изведено настрана от общия подтекст. Възпрепятстването на изследванията във водите на Кипър се смята за неприемливо. Нарушенията на териториалната акватория в Егейско море, военните произшествия там, както и ареста на двамата гръцки граничари, бяха категорично сложени като въпроси, в това число и от премиера Борисов.

Юнкер даде период до Великден въпросът с граничарите да бъде решен. Различното пояснение на въпросите с тероризма и разминаване на листата с организациите (основно кюрдските ), които Турция смята за терористични, също остава. Предложението на Ердоган Европейски Съюз да се причисли към военните интервенции на Турция беше пропуснато без никаква реакция, тъй като единствено по себе си е меко казано неуместно. Европейски Съюз не може да бъде показана или да взе участие в интервенции под командването на турските войски в случай, че Турция не е член на Европейски Съюз?! В случая отново се търсеше легитимирането на турските дейности, този път скрити зад знака на Европейски Съюз.

Положителен за България резултат е възобновяване на Комисията по нерешените въпроси. Това дали ще има резултат, зависи от скоростното образуване и начало на работа на експертните групи и би трябвало да се побърза. Защото Турция също бързаше с тази среща и не е инцидентно. Следващото председателство се пада на Австрия, а позицията на Себастиян Курц е една от най-резките по отношение на Турция в Европейски Съюз. Времето до изборите следващата година е доста малко за решаването на всички противоречиви въпроси, а по-късно нещата още веднъж ще се върнат откъдето потеглиха с асоциирането на страната през 1963 година, а точно Турция не е задоволително демократична за страна членка, а Европейски Съюз е прекомерно либерален за ръководството на Ердоган.

* Авторът е посланик и районен шеф на Европейската асоциация за интернационалните отношения
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР