За всеки празник може да приготвите тази невероятна жътварска питкаНеобходими

...
За всеки празник може да приготвите тази невероятна жътварска питкаНеобходими
Коментари Харесай

Жътварска питка

За всеки празник може да приготвите тази невероятна жътварска питка

Необходими Продукти

● яйца - 2 бр. (без 1 жълтък)
● захар - 2 с.л.
● сол - 1 с.л. равна
● олио - 5 с.л.
● кисело мляко - 3 с.л.
● сода бикарбонат - 1 ч.л. равна
● вода - 250 мл топла
● прясно мляко - 250 мл топло
● прясна квас - 30 г
● брашно - 1 кг
● масло - 100 мл за намазване на корите
● жълтък - с 1 с.л. прясно мляко за намазване на питката
● сусам - за поръсване

Начин на подготвяне

Смесете затоплената вода с натрошената квас и захарта, разбъркайте да се разтворят, и покрийте, оставете за 15 минути на топло да шупне сместа.

В купа пресейте брашното и прибавете солта, разбъркайте и оформете кладенче. Смесете киселото мляко със содата да шупне и ги прибавете в кладенчето при брашното.

Добавете разрушените с вилица яйце и белтъка на другото, олиото, затопленото прясно мляко и шупналата квас, замесете меко тесто. Покрийте тестото в намаслена купа и оставете за 1 час да втаса.

Премесете втасалото тесто и разделете на три равни елементи, като двете елементи разделяте на още по три идентични топчета.

Върху набрашнен плот разтворете с точилка топчетата на тънки кори, слепете ги 3 по 3, като посред им мажете с разтопеното и охладено масло, най-горните кори не мажете.

Първата тройка кори, разрежете на осем триъгълника, само че не докрая, като започнете от средата на открито, в края триъгълните части би трябвало да се държат. На всяко триъгълно парче, направете разрез в средата и прекарайте острата част на триъгълника през него.

Втората тройка кори, разрежете на триъгълници до края, на всеки триъгълник направете разрез в средата и прекарайте острия връх през него. Подредете по този начин завършените части шахматно на първите, от вътрешната из страна.

Голямото отделено топче оформете на плоска питка и поставете в средата на кръга. Така завършената питка Слънце, оставете за 30 минути да втаса. Намажете я от горната страна, първо, с останалото масло, а след това с разрушения жълтък разбъркан с прясно мляко. Отгоре подредете авансово направените детайли от солено тесто - сърп и вързоп житен клас.

Поставете приготвената питка в авансово нагрята на 180 градуса фурна и печете жътварската питка за към 40 минути до суха съчка.

Жътва е - здрави и честити да сте жътвари, с вашия труд допринасяте нашия самун на трапезата!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР