За Великден българинът на 99 % ще яде български яйца

...
За Великден българинът на 99 % ще яде български яйца
Коментари Харесай

Експерт обясни какви яйца и пилешко ще ядем за Великден

За Великден българинът на 99 % ще яде български яйца и пилешко. Това изрично съобщи пред „ Телеграф” ръководителят на Асоциация на птицевъдите Димитър Белоречков.

Производството на яйца може да задоволи изцяло националния пазар. Не се чака импорт от Полша поради рестриктивните мерки. Гърция пък към този момент не поръчва от нашите, тъй като курортите няма да работят за Великден, а главното ползване е било от хотелите им.

Всеки ден България създава към 4 млн. яйца. Търсенето за Великден е към 30 млн. Това значи, че за една седмица родните кокошки ще снесат нужните яйца за празника, увери браншовикът. Цената им е постоянна. 17-18 ст. с Данък добавена стойност излиза яйцето от фермата, на щанда на супермаркетите се предлага по 25-30 ст. Средно по 160 яйца годишно употребява българинът. Не се чака нарастване за празниците, в случай че комерсиалните вериги не го създадат, сподели Белоречков.

Цената на птичето месо се задържа към 3,60 лв. междинна цена от производител. Българинът употребява към 25 кг годишно, колкото е и в страните от Европейски Съюз.

Произвеждаме 108 хиляди тона птиче, толкоз внасяме във тип на дробчета и крилца от Полша. Засега не се чака импорт, тъй като главният потребител - хотелите по морето, не се чака да работят.

Полските дробчета и крилца се оферират за закуска във тип на пастети, с омлети други 40 хиляди т от полския импорт отпътуват модифицирани за френските хотели отново като пастети. Това е и главното, с което се занимават доста от българските преработватели, сподели Димитър Белоречков.

Контрол

Контрол на границите и снимане на фактурите за импортираните плодове и зеленчуци. Това е една от ограниченията, които е поискала като отбрана на локалното произвеждане поради рецесията с ковид Мариана Милтенова, ръководител на Националния съюз на градинарите, в диалог с министъра на земеделието Десислава Танева. Заснетите фактури непосредствено да се изпращат в Национална агенция за приходите.

Въпреки рецесията обаче секторът зеленчуци и плодове няма да получи спомагателна помощ от страната с изключение на нормалните дотации. Очакванията са да има напор на работна ръка в бранша поради рестриктивните мерки за пътувания зад граница. Бизнесът обаче е задължен да обезпечи защитните облека и маските на служащите, които наема. Десислава Танева се е заела да разговоря с представителите на комерсиалните вериги да купуват повече българска стока, добави Милтенова.

Данък добавена стойност в бюджета

Сега е моментът да се усили производството на месо и български артикули съгласно Вихрен Димитров, производител и член на УС на Асоциацията на свиневъдите в България. Една от концепциите, които стартира, е с част от парите, които страната получава за ковид, да се заплати на производителите за попълване на Държавния запас с прясно месо и консерви. Такава мярка ще се отрази позитивно и на пазара на труда, тъй като ще бъдат наети още служащи.

Освен това със закупуването на българско зърно за фуражи ще се генерира добавена стойност от Данък добавена стойност, което непосредствено ще влезе в българската хазна. В момента двадесет % е родното свинско на националния пазар. В супермаркетите се внася главно от Испания. Димитров предвижда 10 ст. нарастване на трупно месо. Причината е, че се чака Европейски Съюз още веднъж да възобнови износа за Китай, който стартира да излиза от рецесията. Това може да докара до прочут недостиг на европейския пазар на свинско, позволи Димитров.

Имаме жито за година напред

В складовете има пшеница за брашно за 1 година напред, сподели шефът на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. С царевицата ситуацията е същото.

Още е доста рано да се каже по какъв начин рецесията поради ковид ще се отрази на зърнопроизводителите, разяснява той. По думите му износът си тече с камиони и кораби и няма спрени доставки. Притесненията са да не бъде спрян превозът по време на акцията, само че тя е още надалеч. Още занапред обаче се вижда, че търговците се лимитират да подписват нови контракти.

Борсовата цена на пшеницата пък непрекъснато играе и всичко е непредвидимо, сподели Костадинов. Хлебната е почти на миналогодишното равнище, само че фуражната е на по-ниско.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР