За Varna24.bg арх. Моллов сподели какви са акцентите в изложбата.

...
За Varna24.bg арх. Моллов сподели какви са акцентите в изложбата.
Коментари Харесай

Виден архитект даде препоръки за бъдещето на Дупката, открива уникална изложба


За Varna24.bg арх. Моллов показа какви са акцентите в изложбата. Той разяснява усещанията си от актуалната архитектура на морската столица, както и визията си за бъдещето на Дупката в центъра на Варна. 

" Като всички огромни градове в България, Варна се развива в архитектурно отношение много динамично, с много неточности,с доста презастрояване. Трябва да има баланс сред облагата и опазването на наследството и на зелената система. След Освобождението имаме доста паркове и превъзходна архитектура, а в този момент е водеща облагата и в нейно име се вършат опасности. Позволя си обществото да загуби нещо скъпо като архитектура. Ако желаеме да оставим на деца и внуци като спомен за града, би трябвало да бъдем доста деликатни. 

На въпроса ви по отношение на визията ми за Дупката, не може един град като Варна на " пъпа " на града да има една дупка, кояго не се употребява за нищо. Общината и младежите са подели доста хубава самодейност, върви полемика за бъдещето на тази зона, която е скъпа. Аз се надявам, че там няма да изникне монолитна постройка. Аз си представям, че това е " пъпа " на Варна. От там минават всички посетители и жители и би трябвало те да видят що е това Варна, какво е било, какво е в този момент, какво желаеме да бъде, кои са най-важните бисери и наследството. Да бъде нещо като културно-информационен пункт, с инфраструктура, скулптора, зеленина, може да бъде неповторим комплекс, където онлайн да се види каква е историята на Варна и къде са най-важните й обекти. 

Пожелавам на жителите на Варна да вдигнат очи и да видят какво ги заобикаля и в случай че то не е положително го поправете, махнете всичко, което го загрозява и го крие. За образец ще дам една неповторима постройка, която е скрита с кафенета и трансперанти! "

Родом от Русе, израснал и формирал усета си във впечатляваща с архитектурните си шедьоври градска среда, Белин Моллов стартира да рисува още като възпитаник. Първата си галерия подрежда още на 15 години в родния си град.

И през днешния ден, към този момент специалист с 50 години опит в устройственото обмисляне и градското развиване, заемал управителни позиции в " Софпроект " – Дирекция " Генерален проект на София " и Министерство на регионалното развитие, взел участие в подготовката на контракта за присъединение на България към Европейски Съюз, арх. Белин Моллов продължава да рисува. В края на май т.г. той подреди поредна независима галерия, озаглавена " Архитектура и градски пространства в България ", в Съвета на Европа в Страсбург. В изявление за  списание " Градът " във връзка изложбата арх. Моллов споделя, че изпитвa oгpoмeн pecпeĸт ĸъм apxитeĸтypнoтo нacлeдcтвo ĸaтo фaĸтop зa нeпoвтopимaтa идeнтичнocт нa гpaдcĸaтa cpeдa. Добавя още и че идeятa e била дa се пpoвoĸиpa интepecът ĸъм apxитeĸтypните пaмeтници, ĸoитo пpeнacят oчapoвaниeтo нa oтминaли eпoxи, възпитaвaт и cъздaвaт caмoчyвcтвиe зa тoвa, чe cмe нocитeли нa тpaдиции.

Освен архитектурни полезности от Черноморието при започване на септември във Варна художникът ще показа културно завещание и от други краища на родината. Причината още веднъж да подбере обекти от цяла България е, че интервалът на изложбата му съответствува с един от най-светлите български празници – 6 септември.

Съединението, осъществено през 1885 година, дава нов подтик за развиването на обединената нация и младата страна. След този акт историците регистрират забележителен прогрес в развиването на архитектурата и строителната активност, както на север от Стара планина, по този начин и в присъединената територия на юг от Балкана. Сред емблематичните здания, построени точно през този въодушевяващ интервал на съзидание, са: Народното събрание в София, проектирано от арх. Константин Йованович, Дворецът " Евксиноград “ във Варна на арх. Виктор Румпелмайер, " Доходното здание “ в Русе на арх. Петер-Паул Бранк, Областното заседание в Пловдив – арх. Пиетро Монтани, и други

След Съединението стартират и блестящите кариери на първата генерация популярни български архитекти, оставили едни от най-големите шедьоври: Йордан Миланов, Петко Момчилов, Пенчо Койчев, Наум Торбов, Антон Торньов и Никола Лазаров. Техни произведения, изобразени от арх. Моллов, също са включени в изложбата. Така експозицията би била едно от подобаващите места във Варна, което жителите и гостите на града да посетят на празничния 6 септември, с цел да видят подема в развиването на градовете в България след Съединението, материализиран под формата и на впечатляваща архитектура.

Специално за тази галерия арх. Моллов нарисува и здания с висока естетическа и културно-историческа стойност от квартал " Таляна ". Това е зона в Стара Варна, отличаваща се с най-висока централизация на здания – монументи на културата. Тя беше обособена преди няколко години, с цел да се развива като креативен квартал по прилика на " Капана " в Пловдив.

През юни арх. Белин Моллов взе участие като експерт-урбанист във конгрес, който се организира в квартал " Таляна " за да се обсъдят провокациите пред изобретателните квартали на България. Той е удивен от атмосферата в тази част на града, която в огромна степен се дължи  и на съхраненото недвижимо културно–историческо завещание под формата освен на обособени здания, а и на цели ансамбли.

Изложбата на арх. Моллов " Архитектурното завещание на България " ще може да разгледате до края на септември. 

Какво показа още арх. Моллов - вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР