За ваксините, недостигът на лекарства и законовите промени в тази

...
За ваксините, недостигът на лекарства и законовите промени в тази
Коментари Харесай

Александър Симидчиев: Електронната рецепта ще позволи по-прецизното изписване на антибиотици

За имунизациите, дефицитът на медикаменти и законовите промени в тази тенденция Tribune.bg беседва с народния представител от Демократична България Александър Симидчиев.

Г-н Симидчиев, какъв е съветът Ви по отношение на имунизациите тази есен?

Мога да кажа аз какво ще направя. Ще се имунизирам най-малко с две – противогрипната и новата антиковид ваксина. Към третия вирус, който се чака да бъде общ пик на болестта, там единственото, което може да продължим да вършим, е да пазим отдалеченост и да носим маска.

Електронни предписания за антибиотици и медикаменти за диабет, това крачка в вярната посока ли е?

Категорично, тъй като електронното изписване на антибиотици ще разреши те доста по-прецизно да се отпускат с годна рецепта. Освен това ще се наблюдава на какви пациенти и с какви диагнози се изписват.

Здравните системи на европейските страни имат проблеми и в някои от тях се чака дълго, с цел да влезеш в болница. Това може ли да се случи у нас ?

Вчера четох, че в Англия над 400 000 индивида чакат повече от 24 часа за незабавна помощ, не за влизане в болница. Причината е, че потребностите от здравни услуги непрекъснато порастват, а системата не е добре финансирана и изостава доста. Това основава големи проблеми освен у нас, а на всички места по света. За съпоставяне, тук отделяме годишно към 400 евро на човек за опазване на здравето, а в Съединени американски щати е 12 000 евро.  

Ще има ли напън и върху нашата здравна система, тъй като с Европейска здравна карта пациенти и от по-богатите страни могат да си спестят чакането, като дойдат за интервенция тук? Британците пътуват до Литва за здравен туризъм.

Медицинският туризъм се развива от много години в света, в това число и тук. И у нас идват пациенти за зъболечение, да вземем за пример. Проблемът е, че системата ни като цяло не е планувана за здравен туризъм. Тя е планувана да обслужва популацията на страната. Там е същинският проблем, тъй като без да можем да я финансираме съответно и да е ефикасна като организация, тя ще продължи да има същите проблеми. Това изисква генерална промяна на метода, по който върви здравната система. Аз се надявам да стигнем до общо виждане с сътрудниците, тъй като смяната не може да стане от една парламентарна група. Това би трябвало да стане общ проблем, с който да се заеме Народното събрание. Постоянно би трябвало да се съгласуват верните подходи в опазването на здравето.

Ще се оправим ли с дефицита на медикаменти?

В момента нямаме задоволително информация от цялата верига и се надявам с входираните законодателни промени да може да се валидира всяка една опаковка към даден пациент и системата да се изсветли. В момента има доста дупки на осведоменост, т.е. знаем какъв брой са импортираните опаковки от даден медикамент в България, само че не и къде са публикувани и до кои пациенти са стигнали. Като попълним дупките с информация, ще позволим на Изпълнителната организация по медикаментите, на Министерство на здравеопазването и на НЗОК да управляват системата както би трябвало. Надявам се, че с измененията в законодателството това ще се случи. Няма да е идеално, само че това не е еднократен акт, който да реши всички проблеми. По предписание смяната на работеща система крие големи опасности, в случай че нещо не е наред.

А по кое време очаквате законовите промени да са факт?!

Те са входирани и откакто минат през здравна комисия, се надявам до края на ноември да минат и през пленарната зала.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР