За увеличение с 82 млн. лева в бюджета на НЗОК

...
За увеличение с 82 млн. лева в бюджета на НЗОК
Коментари Харесай

Мая Манолова настоява да се увеличат с 82 млн. лева парите в бюджета на НЗОК за профилактика

За нарастване с 82 млн. лв. в бюджета на НЗОК за проучвания, прегледи и профилактика се разгласи Мая Манолова. Тя заяви във Facebook, че е изпратила до две парламентарни комисии – по бюджет и по опазване на здравето – мнение с обосновка за нуждата от сходно нарастване преди второто четене на законопроекта.

„ Въпреки че години наред обсъждаме какъв брой е значима профилактиката и ранната диагностика, изключително на болесттите, които са най-честата причина за гибелта на българите, и в този бюджет не виждаме даже и намек за възстановяване на този най-съществен детайл на всяка здравна политика. В момента в плана на бюджета са отделени за профилактика едвам 0,5% от всички разходи”, написа Манолова.

По думите й, макар плануваното нарастване на парите за лечебните заведения, бюджетът не дава никакви механизми за по-справедливо възнаграждение на медицинските експерти, които станаха причина и за национални митинги. В мнението си някогашният омбудсман предлага средствата за доболничната помощ да се усилят с 56 млн. лв., каквото е и настояването на общопрактикуващите лекари.

Според Манолова „ спомагателните средства ще разрешат да се усилят парите за визити при персонален доктор, профилактични прегледи, имунизации и наблюдаване на хронично-болни пациенти ". Така ще се подсигурява профилактиката на всички обезпечени, а освен на 1/3 от тях, както е заложено в плана в този момент, отбелязва още Манолова.

Тя предлага също средствата за медицински проучвания да се усилят с съвсем 28% - с 26 милиона лв., като станат общо 110 млн. лв..

„ Увеличението на средствата за проучвания ще постави завършек на унизителното очакване до началото на идващия месец за лабораторни проучвания и с месеци за достъп до образна диагностика, скенери, ЯМР и други, които от дълго време са рутинна процедура в развитите страни”, показва още Манолова и споделя, че „ повече средства за извънболничната помощ ще даде опция да се усилят и заплатите на медицинския личен състав – лекари, медицински сестри, лаборанти, рехабилитатори и др.”, показва Манолова.

Бившият омбудсман предлага парите за нарастванията да бъдат обезпечени от запаса на НЗОК, който е в размер на 130 млн. лв. или посредством нарастване на прехвърлянето от републиканския бюджет за здравно обезпечаване на държавните чиновници.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР