За цялото количество природен газ, което е купувано между месеците

...
За цялото количество природен газ, което е купувано между месеците
Коментари Харесай

Христов: Всичкият газ, купуван между април и септември 2022 г., е без сертификат за произход

За цялото количество природен газ, което е купувано сред месеците април и септември 2022 година, не е изискван документ за генезис. Това значи, че този газ умерено може да бъде с генезис Русия. Това разяснява министърът на енергетиката Росен Христов пред във връзка обвиняванията против бившето управление на Министерството на енергетиката и „ Булгаргаз “ за нанесени вреди за над 88 млн. лева

Снабдяването с природен газ без тръжни процедури и единствено посредством избрани търговци, определени по непрогледен метод, оскъпява продукта и нанася вреди на всички консуматори, посочи енергийният министър. Той направи съпоставяне с цените в други европейски страни – по данни на Евростат през м. април 2022 година цената в Германия е била 63 евро/мегават , до момента в който в България тя е 79 евро. През идващите месеци наклонността е същата.

Практиката, наложена от актуалното управление на МЕ, е радикално изменена – газът се купува посредством тръжни процедури и наложително се изисква документ за генезис, акцентира министър Христов. И добави, че това е изцяло в синхрон с условията на Закона за енергетиката, който е нарушаван редовно от предходното управление. Законът изисква всички доставки за по-малко от 12 месеца, да минават през тръжни процедури или през борсата.

Към момента цялото количество природен газ за 2023 година е обезпечено, освен това – на конкурентни цени, стана ясно още от думите на енергийния министър. Той посочи напъните на държавното управление, с помощта на които това е станало допустимо: завършването на интерконектора с Гърция, удвоеният потенциал на терминала за полутечен природен газ в Александруполис, където България също взе участие, контрактуваното съглашение за потребление на инфраструктурата на турската компания БОТАШ, почналото строителство на междусистемната връзка със Сърбия. Всичко това трансформира страната в незаобиколим фактор на газовата карта в района и уголемява доста опциите за доставяне на българските консуматори на конкурентни цени.

По думите на министър Христов в околните дни следва да бъдат оповестени дълготрайни търгове , при които – с помощта на съглашението с Боташ, което ни дава достъп до турските терминали за полутечен природен газ – се чакат още по-добри условия за доставка. Всички огромни международни производители демонстрират интерес към тези търгове и договарянията с тях предстоят, посочи енергийният министър.

Санкциите би трябвало да санкционират този, против който са ориентирани . Ако ние ще си разрушим енергетиката, прилагайки наказания против Русия в нуклеарната област, това е недопустимо. Така министър Христов разяснява декларираното по-рано от страна на президента Радев желание България да наложи несъгласие на въвеждане на възможни наказания против Русия за нуклеарната енергетика. Той напомни, че АЕЦ „ Козлодуй “ създава към една трета от електрическата енергия в страната, освен това – с най-ниска себестойност. Застрашаването на това произвеждане ще нанесе огромни вреди върху българската енергетика и стопанската система като цяло, заключи енергийният министър. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР