За цените на природния газ и електроенергията, за големите проекти

...
За цените на природния газ и електроенергията, за големите проекти
Коментари Харесай

Николов пред Tribune: Алтернативата на „Турски поток“ беше тръбата да мине през Гърция, Ципрас ходи при Путин

За цените на природния газ и електрическата енергия, за огромните планове в енергетиката беседва с някогашния изпълнителен шеф на БЕХ Валентин Николов

Нашият министър председател е изтъкнал през вчерашния ден на срещата си с американския президент, че планът „ Турски поток “ е образец за корупция и сме дали 3 милиарда за непозната тръба, Вашият коментар?

Това са политически изявления, нямам коментар. Въпросът беше подобен - алтернативата на „ Турски поток “ беше тръбата да мине през Гърция. Спомняте си, че Ципрас върви при Путин. Всъщност ние нямаше да има от кое място да получаваме газ, тъй като „ Балкански поток “ нямаше да се случи. Така че нямахме кой знае какъв избор – трябваше да решим да минава или да не минава през нас тръбата. Най-хубаво от цялата работа е, че тръбата е българска и може да се употребява за други източници, а освен за съветски газ.

Председателят на Европейска комисия Юнкер също поддържаше този план?

Те споделяха, че няма финансово да го поддържат, само че Европа не е срещу.

Проблемът с доставката на азерски газ само от интерконектора ли зависи?

Договорът за доставка на азерски газ е с точка „ Александруполис “ и тъй като тази точка не може да се употребява, по тази причина договорът не се извършва в целокупност. Иначе има техническа опция да се поеме тази газ, само че просто не ни я дават. Реално видяно, в случай че стане интерконекторът, тръбата е с потенциал 5 милиарда куб. м – първоначално 3 милиарда куб. м., а след това 5 милиарда куб. м. Проблемът е, че няма от кое място да я запълним, в случай че не стане терминалът за полутечен газ в Александруполис, тъй като тръбопроводът ТАП е с цялостен потенциал – там 15 милиарда куб. м се разпределят по един за нас и за Гърция, а останалото е за Италия. Ние и да желаеме, азерски газ допълнително няма по какъв начин да пристигна.

За Булгаргаз и инспекциите в сдружението? Какви ще са цените след рухването на мораториума, Вашата прогноза?

Първо, при инспекциите споделиха, че няма никакъв проблем със покупко-продажбите, тъй че оневиняват и предното управление, и новото управление. Прогнозата ми за цените на природния газ е, че ще вървят нагоре, без значение от топлото време в идния сезон. За страдание, времето ще се употребява за пълнене на потенциалите в хранилищата. Поради тази причина цените няма да паднат. Европа си слага за цел да ограничи до края на годината използването на съветска газ, обаче, не съм сигурен, че има задоволителен потенциал за други възможности.

По отношение на контракта с Газпром, там нещата предрешени ли са съгласно вас?

Да, съгласно мен са предрешени, имам поради за Булгаргаз и освен. Това е една от 10-те точки, които Европейска комисия е приела да не се подписват нови контракти с Газпром. Ако няма някакво ограничаване на потенциали от Русия, то може да бъде запълнено от частни компании.

А прогнозата ви за цената на електрическата енергия?

Европа отново възнамерява ускорено включване на ВЕИ мощности като опция на газа. Те се извършват бързо по отношение на другите енергийни планове, само че те са по-скъпи и не могат да заменят газа, тъй че не виждам скоро цената на електрическата енергия да намалее.

Имате ли изясненост за този нуклеарен план, за който бърза и гръцкото, и българското държавно управление? Говори се за АЕЦ „ Козлодуй “ единствено?

Няма къде другаде, тъй като „ Белене “ е с съветско гориво и Европа изрично се опълчва. Единствената опция е в „ Козлодуй “. Въпросът е дали ще се употребяват реакторите от „ Белене “, само че да се запълват с гориво на Уестигхаус или ще се работи за АР 1000, което малко ще забави плана. А и освен, знаете че металът за тези реактори нарастна няколко пъти.

15 години пресмятат специалисти до пуска на нов блок в АЕЦ „ Козлодуй “?!

Не са прави, тъй като централата има лицензирана площадка за 7-ми реактор. Одобрена е и технологията „ вода под налягане “, а освен ВВЕР. Проблемът е направата на този реактор поради цените на метала. Той най-вероятно ще се създава в Южна Корея. Логистиката е доста сложна сега и това ще забави плана. Но „ Белене “, забележете, в случай че тръгнем да го вършим, би трябвало да съгласуваме всичко с Европейска комисия и тя най-вероятно ще каже, че остарелият Оценка на въздействието върху околната среда не важи и ще почне ново лицензиране на площадката. Европейска комисия ще направи всичко допустимо този план да не се реализира. „ Белене “ не го виждам.

Дано и в „ Павец Чаира “ се оправят нещата?!

За страдание, доста политически приказват. „ Павец Чаира “ се следи от Европейска инвестиционна банка, която дава парите. Ремонтите са доста, доста сложни, тъй като има един тунел и всичко се работи на място. Така че, за жалост, би трябвало да спрат да приказват политически, а да се опитат да оказват помощ там.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР