За трети пореден път ще внесем предложение за отнемане на

...
За трети пореден път ще внесем предложение за отнемане на
Коментари Харесай

Делян Добрев: За трети път ще внесем предложение за отнемане на дерогацията на „Лукойл“

За трети следващ път ще внесем предложение за лишаване на дерогацията на „ Лукойл “, съобщи пред публицисти Делян Добрев, ръководител на парламентарната комисия по енергетика и депутат от ГЕРБ-СДС, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ За разлика от първите два пъти, когато вносител бях аз, този път вносител ще бъде цялата парламентарна група “, акцентира той. Според Добрев от дерогацията печели само „ Лукойл “, като изгодата е в размер на милиарди долари, само че не и българският консуматор.

„ Ще търсим поддръжка от „ Демократична България “, така това би трябвало да е естествена тяхна позиция. При състояние, че съветската компания печели три милиарда $ на година и с тях финансира режима на Путин, не виждам нищо по-естествено от това „ Демократична България “ да поддържа нашето предложение. Преди малко четох позиция на Делян Пеевски, който декларира, че Движение за права и свободи ще поддържа това наше предложение, защото те също виждат, че от тази дерогация се възползват само „ Лукойл “, уточни Добрев.

Той разяснява, че предното решение на законодателния орган дерогацията да продължи до октомври 2024 година е било взето „ под напън на кабинета “.

„ Това решение бе взето под напън от кабинета. Първите два пъти, когато ние внесохме, един път седемдневен и един път 30-дневен период, получихме закани от премиера Денков, че ще подаде оставка и кабинетът пада. Съгласихме се с тези закани и гласувахме по-дългия период, до октомври 2024 година Сега не виждаме причина тази дерогация да остане. Дори да се повтори обстановката със закани за рухване на кабинета, сме твърдо решени да гласуваме „ за “ лишаване на дерогацията, тъй като считаме, че това е вярната позиция “, сподели още Делян Добрев.

„ Второто ни решение ще бъде в посока оптимално улеснение на вноса на горива в България и унищожаване на господстващото състояние на „ Лукойл “ на горива на едро в България “, добави той.

Делян Добрев разгласи още, че има получена информация от няколко източника за това, че дерогацията се нарушава. „ Тя не разрешава продажбата на подготвени горива в Европейски Съюз, с изключение на в България, и за трети страни. Имаме информация, че такива горива се изнасят и за Европейски Съюз “, добави той.

Ръководителят на комисията по енергетика сподели още, че ще упорства и за отговор за какво Законът за обезщетения на потребителите не се съблюдава.

„ Януари Народното събрание одобри закон, с който „ Лукойл “ трябваше да прави вноски във Фонда за енергийна сигурност и от фонда всеки консуматор да получава близо един лев отстъпка на бинзиностанция за всеки литър гориво ", напомни той.

Според него няма риск от повишение на цените на горивата, в случай че дерогацията бъде прекъсната. Делян Добрев добави още, че парламентарната му група ще поддържа концепцията за изключително чуване на службите за сигурност по тематиката.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР