За трети път тази година учениците отидоха на своя първи

...
За трети път тази година учениците отидоха на своя първи
Коментари Харесай

Диян Стаматов: Пропускът в учебния материал е по-голям, отколкото мислихме през септември

За трети път тази година учениците отидоха на своя първи образователен ден. Засега. В началото на тази седмица, класните стаи за децата сред 5 и 12 клас отвориха порти на ротационен принцип, с ангажимента за прецизно съблюдаване на противоепидемичните ограничения.

И въпреки еуфорията измежду децата да е налице, част от учителите, които попадат в рискова група, се тормозят за здравето си и нямат предпочитание да се връщат на работното място, сподели за Dir.bg шефът на столичното 119 учебно заведение " Акад. Михаил Арнаудов " и някогашен зам. министър на образованието - Диян Стаматов в online предаването .

" Хубавото е, че от първи до четвърти клас нямаше разпространяване на Коронавирус, откакто се върнаха при започване на календарната година - към този момент мина месец. Втората стъпка обаче е много по-предпазлива, тъй като 5-12 клас се връщат по-късно по-дълго престояване и има сътрудници, които изрично отхвърлят да се върнат. Разбира се, това са сътрудници в по-напреднала възраст и имат терзания за самото си здраве. "

Отказът на част от преподавателите да се трансферират още веднъж към присъствената форма на образование породи и значително рецензии, поради опцията за доброволна имунизация. А сходна стъпка би съдействала за улеснението на образователния развой в тази изключителна конюнктура, счита Стаматов.

" Започна имунизирането на учителите, които желаят, в София-град. Нашият график и на сътрудниците ми е в сряда - напълно скоро, тъй че и тази стъпка ще даде в допълнение успокоение. Някъде към 30-40 индивида са с настройката да се имунизират, тъй че остават може би 10-12 индивида, които се двоумят. Аз съм сигурен, че тяхното съмнение, откакто мине първата вълна, ще се нулира и най-вероятно през втората фаза те биха могли да вземат това решение. "

И до момента в който дебатът " за " или " срещу " имунизациите евентуално ще бъде настоящ още дълго време, просветителната система се оказва изправена и пред друго съществено предизвикателство - наваксване на неусвоен образователен материал. Затова и съгласно шефа на 119-о учебно заведение към момента е рано да се разяснява по кое време би стартирала идната образователна година, защото главен приоритет сега е сполучливото привършване на тази.

" Категорично пропуск към този момент има и е много сериозен. Ако през септември се споделяше, че може да е дребен - в този момент към този момент не е по този начин. Причините са разнообразни, мотивацията е радикално друга в отдалечена среда. На учениците им се наложи да бъдат съвсем една година пред преносим компютър. И това наваксване, от една страна откакто премине цялата тази пандемия, би трябвало да бъде едно дейно учене в сложните месеци, в летните месеци, които не са за учене. Но тогава би трябвало да бъдат наваксани пропуските и то съществено. "

Доколко обаче можем да се доверим на оценките по време на online образованието, с цел да кажем какъв брой тъкмо има за наваксване и надлежно какъв брой време ще е належащо за това?

" Моите наблюдения са в удостоверение на това, че оценките не са доста действителни. Съвсем основателно, тъй като фамилията е у дома и подсказва, и действително учителят прави оценка знанията на цялото семейство. За огромно страдание знанията на възрастните хора не постоянно са точни. Забелязва се, че родителите са доста чувствителни и главно жалбите, които са стигали до мен, са били поради това, че детето няма шестица. Очакванията за шестица сега са доста по=засилени от по всяко време било. Под една такава самобитна форма на напън, учителят най-вероятно завишава оценките, с цел да бъде и по-благосклонен, и с цел да не се получават спорове в една отдалечена среда. "

Не на последно място пред възпитаници, учители и родители стои въпросът дали би трябвало да има матури тази година и ще могат ли учениците съответно да се оправят с тях. Именно външното оценяване обаче би дало най-реална визия за това какво е научено у дома, счита Диян Стаматов.

" Ясно е, че в 7 и 12 клас са значими матури за продължение нататък - те няма да бъдат анулирани, без значение от другите аргументи. Дори предходната година ги организирахме безусловно на идващия ден, откакто се завърнаха учениците и нямаше никакъв проблем. Колкото до по този начин наречените дребни матури в 4 и 10 клас - доста от родителите и хората не знаят, че те нямат наложителен темперамент и са доброволни. Защо моята позиция е, че би трябвало да ги има? Една година сме в отдалечена среда и тъкмо в този момент може да се види какво е равнището на усвоения материал в една нетрадиционна конюнктура. Иначе е много субективно да се приказва, че отдалеченото не се получава, тъй като действително измерител за това в един ефикасен формат не съществува. А външното оценяване даже и в дребна група може да покаже какво е равнището на усвоения материал. "

Цялото изявление с Диян Стаматов можете да видите в новия епизод на " Матине ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР