За трета поредна година София се включва в глобалната инициатива

...
За трета поредна година София се включва в глобалната инициатива
Коментари Харесай

Поход за свободата - глобална инициатива срещу трафика на хора

За трета поредна година София се включва в световната самодейност „ ПОХОД ЗА СВОБОДАТА “, проведена от интернационалната неправителствена организация А21. На 15 октомври 2016 година десетки хиляди хора по целия свят ще извървят алегорично разстояние в своя град в поддръжка на битката с едно от най-сериозните световни закононарушения – трафика на хора.

Походът в София започва в 11:30 на Моста на влюбените над бул. България, до Националния замък на културата. От там участниците ще извървят дистанцията до Народен спектакъл „ Иван Вазов “. Тази година с Похода ще бъде маркирана и първата годишнина от старта на Национална телефонна линия за битка с трафика на хора, която започва през 2015 година точно с тогавашното издание на световната самодейност.

„ Походът за свободата е извънредно значим за България, тъй като за жалост страната остава отпред на отрицателните ранглисти и продължава да дели първото място с Румъния по брой трафикирани жертви от Европейски Съюз “, сподели Кира Гордън, изпълнителен шеф на фондация А21 за България. „ Общият брой на жертвите – българи няма по какъв начин да се откри с акуратност заради скрития темперамент на закононарушението. В последните години са разпознати сред 500 и 600 жертви на година, което ни приказва че в реалност хиляди българи не престават да бъдат поробвани и експлоатирани в Европа. “ 

250 са градовете, които се чака тази година да се включат в Поход за свободата. Глобалният му старт ще бъде даден в Нова Зеландия, а последни в него ще се включат хората от Тафуна, столицата на един от островите Американска Самоа. Между тях походи ще се случат в Лондон, Париж, Кейптаун, Сидни, Ню Йорк, както и в Аржентина, Бразилия и даже в Гана, Нигерия и Филипините. Карта на всички местоположения на Похода може да бъде открита тук.

Още три български града тази година ще вземат участие в Поход за свободата. Това са Пловдив, Велико Търново и Карлово, където събитието се провежда от локалните комисии за битка с трафика на хора и дейното присъединяване на локалните учебни заведения, университети, доброволци от Български червен кръст и жители, които желаят да заявят своята позиция против актуалното иго.

По данни на Организация на обединените нации трафикът на хора остава най-бързорастящото закононарушение в света, с милиони жертви световно. В Европа най-разпространеният тип трафик е този за полова употреба – по данни на Европейската комисия към 75% от всички разпознати жертви. Притеснителен е обаче и фактът, че в последните години се следи повишаване на броя на жертвите, въвлечени в трудова употреба. Българите са всред изключително уязвимите към този вид трафик хора заради затруднената социално-икономическа обстановка в страната, неналичието на благоприятни условия за работа в по-малките обитаеми места, сегрегацията на цели общности, високите равнища на отпадане от учебно заведение и други

От предходната година в България оперира и първата Национална телефонна линия за битка с трафика с номер 0800 20 100. Тя е денонощна и безвъзмездна за позвъняване от целия Европейски съюз. Линията може да бъде употребена от всички български жители, които са жертва на трафик, имат подозрения, че те или техни близки са в риск, желаят да ревизират работна позиция в чужбина или просто да се осведомят за казуса.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР