За трета поредна година по едно и също време и

...
За трета поредна година по едно и също време и
Коментари Харесай

Индикации за картел. Как Vivacom, Yettel и A1 едновременно повишиха цените за трета поредна година

За трета поредна година едновременно и трите мобилни оператора покачват цените на месечните такси. Те се базират на клаузи в договорите, които са наложителни за потребителите. Това породи неодобрение, а в Народното събрание към този момент приказват и за " картел ", и за смени в регулаторите. Какво знаем?

Само в границите на няколко дни и трите мобилни оператора в България – Vivacom, Yettel и A1, оповестиха, че ще покачат цени на услугите си. Първите две компании към този момент оповестиха и размера на нарастването, а от A1 се чака да го създадат в идващите дни.

Решението на операторите провокира неодобрение и мнения измежду консуматори и представители на институции, свързани с минимум 5 казуса:
Защо се стига до индексация?Защо индексацията се прави и от трите оператора по едно и също време?Как могат да реагират потребителите?Как се контролира целият развой?Има ли картел на трите мобилни оператора?
За картел се приказва, когато два или повече съперници на един и същи пазар съгласуват дейности за реализиране на преимущество на пазара. Това може да включва координиране на цени, систематизиране на избрани пазарни сегменти, манипулиране на търгове, общи дейности против конкуренцията и така нататък

Депутатът от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) Ивайло Мирчев написа във Facebook, че са нужни законодателни промени, както и промени в регулаторите, тъй като „ от години има индикации за картел при мобилните оператори “.

Според Мартин Димитров от ПП-ДБ фактът, че другите мобилни оператори покачват цените в друг размер и се базират на разнообразни знаци демонстрира " неуспех на регулирането ".

За него дават отговор най-малко две институции - Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за отбрана на потребителите (КЗП).

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов с гледище за разбор за нелоялни практики, за неравноправни договорни условия, както за изясняване на аргументите, заради които мобилните оператори вземат решение да индексират цените.

Тя оспорва и неналичието на опция потребителите да приключват договорите си с мобилните оператори без санкция при индексация на цените, което обаче регулаторите дефинират като естествена и законна процедура.

Година по-рано Ковачева изиска от Комисия за защита на конкуренцията да ревизира дали сред мобилните оператори има картел. Няма данни антимонополният орган да е подхванал дейности, демонстрира информация в регистрите му.

Индексацията на цените се случва за трета поредна година. За 2024 година увеличението идва макар отстъпките, които страната направи върху таксата, която операторите заплащат за потребление на държавните честоти.
С какъв брой и за какво се усилват таксите?
Първи за индексация в цените на месечните такси оповестиха от „ Vivacom “. Потребителите на оператора ще заплащат с 4,7% повече от идващия месец. Това е разликата в годишната инфлация през месец декември 2023 година, по отношение на тази през същия месец за 2022 година Засегнати няма да бъдат потребителите на обществени абонаментни проекти, проекти за хора с увреждания, както и някои закрепени услуги. От индексацията няма да бъдат наранени и потребителите, сключили контракти през 2024 година

Още същия ден от A1 също оповестиха, че ще покачат цените. Пред Българска телеграфна агенция от компанията споделиха, че индексацията се постанова, тъй като „ нашите разноски са съществено увеличени “, както и че това е „ общоприета процедура “, която е „ планувана в договорите и надлежно използваните към тях общи условия “.

Засега от А1 не са съобщили какъв брой огромно ще бъде нарастването.

Само няколко дни по-късно третият мобилен оператор – Yettel , заяви че също усилва цените на услугите. Увеличението е с 9,5%, т.е. повече от два пъти по-голямо спрямо това при Vivacom.

От компанията се базират на размера на Средногодишния показател на потребителските цени , разгласен от Националния статистически институт (НСИ) към декември 2023 година, който е в размер на 9,5%. Повишаването на цените ще обхване всички проекти за мобилни услуги на Yettel, само че няма да засегне таксите за телевизия.
Повишаване за трета поредна година
Индексирането на месечните такси на мобилните оператори при започване на календарната година се случва за трети следващ път. Практиката стартира при започване на 2022 година Тогава, макар че покачването на цените и годишната инфлация бяха минимални, трите мобилни оператора взеха решение по едно и също време да усилят цените си.

Yettel, който тогава още не беше сменил собствеността си и компанията се споделяше Telenor, увеличи цените още веднъж в съотвествие с средногодишния показател на потребителските цени. Vivacom и A1 пробваха да усилят цените на база на индексации за двете предходни години, само че това беше спряно от Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) , а решението ѝ беше доказано от съда. В последна сметка А1 увеличи цените по отношение на показателя на потребителските цени, а Vivacom ги увеличи с закрепена сума.

По-голямо, само че още веднъж едновременно, беше нарастването на цените на мобилните услуги при започване на 2023 година Тогава то провокира и чувания в Народното събрание. Заради следствията от COVID-19 и почналата война на Русия в Украйна растежът на инфлацията и средногодишният показател на потребителските цени бяха доста по-високи.

В последна сметка от, че щом индексацията е заложена в договорите и на трите оператора, то тя е законна. А потребителите нямат право да приключват договорите си предварително без неустойки, макар че са ги подписали при разнообразни цени и условия.

От КЗП пък тогава споделиха, че не могат да въздействат на ценообразуването.

Казано просто - потребителите нямат потребен ход.
Как реагират потребителите и представителите на институциите
Третото следващо повишение на цените на мобилните услуги провокира гневни реакции от страна консуматори. Мнозина разясняват, че въпреки да знаят, че имат клаузи в договорите си, съгласно които при допустима индексация не могат да се откажат от услугата без неустойки, нямат вид да подпишат контракт, в който сходна уговорка не участва.

Човек с профил във фейсбук на име Stoyan Stoyanov твърди, че в границите на година като консуматор на Yettel, таксата му е увеличена на два пъти с общо 1/3.

„ За година при тях два пъти ми подвигат цената. Започнах на 20.99 в този момент съм съвсем на 30 лева. Малко не вземат ли да прекаляват? “, написа в профила.

Друг консуматор, който твърди, че е подписал контракт с оператор през декември, е неудовлетворен, тъй като тогава мобилните оператори не са го уведомили за идната смяна.

„ Договорът ми е от декември. Не знаеха ли тогава, че е имало инфлация цяла година и за какво са предложили цена за него, каквато ги устройва “, написа Mario Tasev.

Темата в обществените мрежи разяснява и някогашният финансов министър Симеон Дянков, който също приказва за " картел " на мобилните оператори.

Той написа, че има „ просто решение: всички контракти с този оператор [който едностранно трансформира условията] до датата на повишение на цените да се анулират автоматизирано с решение на регулатора “.

По думите му повдигането на цените на мобилните услуги може да повлияе и на приемането на България в Еврозоната, тъй като „ достъпът до мобилни услуги е част от дребната потребителска кошница “.

Реакция имаше и от представители на институции.

Депутатът Ивайло Мирчев от ПП-ДБ написа в профила си във Facebook, че „ от години има индикации за картел при мобилните оператори “.

Това съгласно него води до четири извода – нужни законови промени, по които към този момент се работи; смяна в разпоредбите на работа на Комисия за защита на конкуренцията, основаване на условия за по-голяма конкуренция, както и избирането на нови членове на КЗП.

Според Мартин Димитров от ПП-ДБ " не може " другите мобилни оператори да постановат друго увеличение на цените при една и съща инфлация.

„ Това е неуспех на регулирането и желаеме незабавна интервенция на КЗП по тази тематика. Работим и по законови текстове за промени “, сподели депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров. Той сподели още, че за 3 години на мобилните оператори са наложени санкции за нелоялни практики в общ размер от 544. хиляди лева, което по думите му е обвързвано с 68 санкции със междинен размер от 8 хиляди лева

„ С такива санкции не могат да се трансформират и глобяват нелоялни практики “, сподели още той.

Според омбудсмана Диана Ковачева измененията се вършат с „ неразбираеми инфлационни клаузи “, а потребителите не знаят какво могат да заплащат, когато подписват договорите си. Тя сподели, че въпреки да е сезирала редица институции за покачванията преди година, това е довело до „ оскъдна реакция “.

Тя напомни още, че актуалното повишение идва, макар че през март 2023 година тогавашното служебно държавно управление на Гълъб Донев реши мобилните оператори да платят с 40% по-малко за потреблението на държавните честоти, което беше целесъобразно с вложенията на мобилните оператори в нови технологии и развиване на 5G мрежата.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР