За тези, които се страхуват от пълзящи гадинки, геоложкият период

...
За тези, които се страхуват от пълзящи гадинки, геоложкият период
Коментари Харесай

Археолози откриха многоножка с размерите на автомобил

За тези, които се опасяват от пълзящи гадинки, геоложкият интервал Карбон (от 359 млн. година до 299 млн. година прочие н. е.) би бил просто призрачен. Около 100 милиона години преди динозаврите, този интервал е присъщ с великански многоножки с дължина до 3 метра, които крачат по Земята. Поне това е ситуацията съгласно археологическите вкаменелости, които преди малко бяха изровени в Нортъмбърланд, Англия.

Многоножката с размери на автомобил в действителност е изкопана през 2018 година, само че проучванията на останките й преди малко завършиха. Публикувано в Journal of the Geological Society, изследването разкрива, че този образец от Arthropleura би тежал 50 кг – и по този метод публично е най-голямото известно безгръбначно, откривано в миналото.

Според Science Alert тези големи същества са живели сред 299 и 359 милиона години. Въпреки че специалистите от дълго време знаят за съществуването им, тази съответна вкаменелост е запазила част от екзоскелет – което удостоверява техния размер за първи път. За водещия създател Нийл Дейвис обаче остават доста въпроси.

„ Намирането на една такава великански вкаменелости е необичайност, тъй като откакто умрат, телата на тези животни се разтопяват “, сподели Дейвис. „ Все още не сме намерили вкаменена глава, тъй че е мъчно да знаем всичко за тях. “

 Arthropleura NT small

Преди откриването на този екзоскелет съвсем всичко, което откривателите знаят за типа, се корени във вкаменени отпечатъци. Техният грамаден размер постоянно се изяснява с нарасналите равнища на О2 в атмосферата по това време, само че от този момент специалистите осъзнават, че това не е главният фактор.

Докато съществото процъфтява по време на карбоновия интервал, когато концентрацията на О2 в атмосферата е била 23%, това е единствено 2% по-високо от днешните 21. Дейвис също визира и диетата на членестоногите като допуска, че може да са били в положение да си уредят най-любимите храни. „ Въпреки че не можем да знаем сигурно какво са яли, по това време в постелята на листата е имало доста хранителни ядки и семена, а те даже може да са били и хищници, които са се хранили с други безгръбначни и даже дребни гръбначни, като земноводни “, споделя той.

В последна сметка откривателите към момента имат въпроси. Остава неразбираемо какъв брой крайници в действителност са имали от типа Arthropleura, да вземем за пример. Докато други по-пълни фосили имат 32 сегмента в тялото си, Дейвис споделя, че не е известно дали съществото е имало по два крайници на сегмент – общо 64 – или по един крайник за сегмент за общо 32.

Тази съответна вкаменелост допуска, че е имала минимум 20 крайници. Видът е процъфтявал в продължение на 45 милиона години, преди появяването на влечугите през пермския интервал да провокира тяхното изгубване.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР