За своята първа самостоятелна изложба младият художник Георги Кенаров е

...
За своята първа самостоятелна изложба младият художник Георги Кенаров е
Коментари Харесай

Млад варненски автор обрисува лицето на града през архитектурата

За своята първа независима галерия младият художник Георги Кенаров е приготвил серии от графични и живописни творби в жанровете на пейзажа, фигуралната и нереалната комбинация, основани сред 2010 и 2019 година

Творбите, изпълнени в графичната техника монотипия, датират от най-ранния креативен интервал на художника. Те са нереални композиции, в които формата е освободена от своята уточненост, от препратки към натурата. Произведенията имат иконография, налагаща ситуирането им в полето, където не участва облик от феноменалния свят, споделя Доротея Павлова, кураторка.

Серията градски пейзажи (от Куба и Америка от първите десетилетия на ХХ в. и от модерна Варна) е в литографска техника. Образът е конструиран посредством прецизна рисунка със средствата на линията и щриха в комбиниране с образни цитати от фотографски изображения. Класическият графичен облик взима първообраз от фотографския живописен опит. Градът е топос на човешкото съществуване, място на история и просвета. В пейзажите, изпълнени в акварелната техника - мокро в мокро, композицията се построява като преливания на колоритна последователност на един цвят и графичен детайл, структуриращ пространството. Топосите са от местности край Варна, където морето среща небето на хоризонта, а следите от човешката интервенция са изведени в градивни картинни детайли, добавя Павлова.

Творбите са изложени до 11 април в зала ателие " Георги Велчев " на ГХГ във Варна, ул. " Радко Димитриев " 8.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР