За своите 11 години управление ГЕРБ произведе една истински добра

...
За своите 11 години управление ГЕРБ произведе една истински добра
Коментари Харесай

Борисов пак е премиер само на част от пенсионерите

За своите 11 години ръководство ГЕРБ създаде една същински добра вест за пенсиите - че ще върне в обективни граници понижението на главната пенсия за хората, които се обезпечават в повсеместен фонд. Всичко останало е непрестанно затягащи се условия за пенсия, растяща осигурителна тежест (вноската за пенсия бе нараснала с 2 процентни пункта без против това да стоят повече осигурителни права), замразени компенсации и мизерно осъвременяване на пенсиите, както и очистване на справедливостта в системата с помощта на некадърни управнически решения, водени от единствения вероятен претекст за тези ръководещи - политическата полза.

На този декор решението коефициентът на редукция за хората с две пенсии да падне под 10% беше повече от ненадейно (предстои да забележим дали в действителност ще бъде под 10%, защото в измененията просто е записано включването на страната като застраховател за годините, в които покриваше 12% от осигуровката за пенсия). Очакван беше единствено методът, по който то се промуши - откакто бюджетът към този момент бе одобрен от надзорния съвет на Национален осигурителен институт. Така едвам тези дни при публикуването на плана в Народното събрание се видя, че около втората пенсия е вмъкната една напълно неугледна смяна, която за част от бъдещите пенсионери ще има напълно забележими последствия - правото на избор на остарялата формула за пенсия се приключва прибързано в края на 2021 година, вместо да важи и през 2022 година С други думи, изборът на три най-хубави години стаж преди 1997 година дефинитивно отива в историята след една година. Обяснението за това е напълно сбито - действието на това право се редуцира " по отношение на препоръчаните промени ", касаещи втората пенсия.

 

Връзка сред двете неща няма с изключение на в бакалските сметки на някой служител

 

- през 2021 и 2022 година с две пенсии ще се пенсионират главно дами, а мъжете ще би трябвало да чакат, защото за тях пенсионната възраст е по-висока.

В петък, изпреварвайки разискванията на бюджетните закони, Българска социалистическа партия провокира спор за пенсиите в пленарна зала. В него общественият министър се задоволи единствено да цитира претекстовете към бюджета на държавното публично обезпечаване, а на въпрос за какво лишават правото на избор на хората, които ще се пенсионират през 2022 година, изясни, че това решение не е ощетяващо за хората, а по-благоприятно. И в поддръжка на това цитира данни, съгласно които новата формула е преференциална за 2/3 от новите пенсионери.

Сачева обича да гледа отвисоко обществения живот у нас, само че в тази ситуация се излага

 

да рецитира наизуст нахалните пояснения,

 

с които Национален осигурителен институт се съпротивляваше до последно на правото на избор на пенсионна формула. Национален осигурителен институт продължава да твърди, че " отпадането на трите най-хубави години от формулата е по-благоприятно за бъдещите пенсионери ". с такова заглавие ще откриете в един от осведомителните бюлетини на института от тази година. По неуместен метод цялото опровергаване, което е належащо на това изказване, се съдържа в самата публикация - в нея написа, че отпадането на трите най-хубави години е било удобно САМО за 2/3 от пенсионерите.

32 410 българи получават по-висока пенсия, с помощта на правото да изберат тя да бъде изчислена по остарялата формула с включване на трите най-благоприятни години стаж преди 1997 година Това е над една трета (35.7%) от хората с начална дата на пенсията за трудова активност от 31 декември 2018 година до 30 юни 2020. Средното нарастване на самостоятелния коефициент на тези 32 410 възрастни е 15.3% по отношение на това, което щеше да бъде по новата методика, в която се взема поради стажът от 2000 година нататък.

Правото на избор, обещано преди година за период до 2023 година, е тъкмо това - право на всеки пенсионер да направи осведомен избор по коя формула да се пресметна пенсията му. То не ощетява пенсионерите, за които новата формула е по-добра, само че пази пенсионерите, за които остарялата формула ще донесе по-висока пенсия. С други думи, това е удобното решение не за 2/3 от бъдещите пенсионери, а за всеки един от тях.

 

Затова това право на избор би следвало да е неотменимо

 

и предходната година такива уверения раздаваха и от ГЕРБ.

Не знаем какъв брой милиони влязоха в джоба на хората, вместо държавната машина да си ги прибере. Според проектобюджета на ДОО от 2019 година до 2023 година правото на избор коства 30 млн. лева Предполага се, че с годините остарялата формула ще е преференциална за все по-малко пенсионери (хората, които се възползваха от нея през 2019 година са в пъти повече от тези през т.г. - 31 447 през 2019 година по отношение на 963 души през първата половина на 2020 година, въпреки че данните за т.г. не са окончателни). Но поради лекотата, с която ГЕРБ още веднъж протяга ръка на техните права, следва да напомним какво говореха основните фактори в ръководството преди година и половина. И както те обичат да питат, да ги питаме по кое време лъжат - тогава или в този момент?

 

Борисов: " Няма да има нито един ощетен пенсионер "

 

Зачеркнатият стаж отпреди 1997 година бе една от доста неприятни изненади в бюджета на ДОО за 2019 година наред с анулацията на отпадането на тавана за новите пенсии, повдигането на оптималния застрахователен приход без предизвестие, отхвърли от гладко нарастване на тежестта на всяка година стаж и други Тогавашният обществен министър Бисер Петков изясни, че решили да махнат трите най-хубави години поради идното отпадане на тавана за новите пенсии. Таванът обаче беше непокътнат, а трите години - въпреки всичко махнати. Това провокира обществено неодобрение и в характерен жанр Борисов разпореди да няма нито един ощетен. Обещанието изтрая единствено 19 месеца! Отмятането, несъмнено, изцяло се вписва в на този министър председател.

 

Дончев: " Греши този, който счита, че измежду нас има глупак "

 

" Греши този, който мисли, че измежду нас има глупак, който поради спестовност от 9 млн. лева би позволил сходно нещо. Няма да има понижаване на пенсията на нито един български пенсионер ", съобщи тогава вицепремиерът Томислав Дончев. В светлината на протичащото се в този момент, сбъркалите май ще се окажат прави. Защото в плана черно на бяло смяната се обвързва с измененията за втората пенсия. Явно въпреки всичко в ГЕРБ има глупак, който счита, че шепа ощетени пенсионери са пренебрежимо дребен непряк резултат.

 

Светлана Ангелова: " Изборът ще подсигурява правдивост "

 

" Приемането на законопроекта ще обезпечи оптималната отбрана на осигурителните права на лицата, заради което изгодите от приемането му са по-големи от нужните спомагателни разноски. Приемането на допълненията в Кодекса за обществено обезпечаване ще има позитивен резултат за всички заинтригувани групи. Лицата ще имат право на избор, което ще подсигурява в оптималната степен правдивост и отбрана на техните осигурителни права - няма да има ощетени или с отнети осигурителни права лица ", сочеха депутатът Светлана Ангелова и сътрудниците й от ГЕРБ в претекстовете към смяната. Една година по-късно ГЕРБ потвърждава, че справедливостта и осигурителните права за нея са просто празни приказки - през днешния ден са значими, на следващия ден - ни минимум.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР