За своето почти 12-годишно управление на България бившият премиер Бойко

...
За своето почти 12-годишно управление на България бившият премиер Бойко
Коментари Харесай

Как Борисов обслужи целите на Путин с газопровода през България

За своето съвсем 12-годишно ръководство на България някогашният министър председател Бойко Борисов имаше единствено едно публично посещаване в Москва - през май 2018 година Именно тогава обаче беше подписана така наречен Пътна карта с " Газпром " за смяна на газовите потоци и построяването на трасе през България, като продължение на " Турски поток ", което да заобиколи Украйна.

Макар всичко това да беше показано като основа на газовия хъб " Балкан " и гаранция за енергийната самостоятелност на България, от днешна позиция е по-скоро основен миг в подготовката на съветския президент Владимир Путин първо да отслаби стопански Украйна, като ограничи преноса на газ през нейна територия, и по-късно да я сложи под собствен надзор - дали посредством марионетно държавно управление или, както се случва в този момент, посредством пряк боен удар.

След една година в употреба към този момент се видя, че смисъла на " Турски поток " през България е на първо място геополитическо и без особена икономическа или стратегическа изгода. Страната похарчи за него близо 3 милиарда лева, които няма да може да си възвърне в идващите 15 години, даже всичко да върви по проект, не може да употребява газа, който тече по тръбата, и изобщо не може да я употребява за каквито и да било цели, защото " Газпром " е блокирал съвсем целия ѝ потенциал до 2039 година

По този мотив преди дни от Антикорупционния фонд оповестиха, че остават големи подозрения " както за скрити геополитически цели, по този начин и за непосредствено корупционно въздействие в тези планове " и желаеха осветяването им като възможен източник на стратегическо корупционно въздействие.
Реклама Когато се наливаха главните
Амбицията на Москва за съветски газопровод, който да заобиколи Украйна и да доставя газ непосредствено до европейските пазари, е най-малко на четвърт век. Но макар завъртелите си през всичките тези години държавни управления с присъединяване на Българска социалистическа партия, едвам последният кабинет на ГЕРБ и Бойко Борисов извърши съветската цел.

Ето и обстоятелствата:

През 1995-1996 година България отхвърли да продаде газопреносната си мрежа на сдружението " Топенерджи " - смесена компания сред " Газпром " (с 50%), държавната " Булгаргаз " (с 25%) и компании от тогавашната " Мултигруп ". Тогава " Газпромбанк " беше отпуснала заем за разширението на българската директна мрежа към Турция и Гърция, само че в последна сметка проектът пропадна поради отхвърли на премиера Жан Виденов да даде контрола върху газопреносната мрежа на " Газпром ". В резултат нарасналото търсене на газ в Турция след 2000 година не беше посрещнато с нарастване на преноса през България, а със градеж на газопровода " Син поток " през Черно море. След първата руско-украинска газова рецесия от 2006 година " Газпром " стартира да стартира " Южен поток " като трасе за заобикаляне на Украйна. Така при започване на 2008 година, при държавното управление на тройната коалиция, България и Русия подписват междуправителствено съглашение за построяването на газопровода с потенциал 31.6 милиарда куб.м годишно (два пъти повече от настоящия " Турски поток " през страната). Съвместното сдружение за " Южен поток България " с акционери БЕХ и " Газпром " (с по 50% от капитала) бе учредено през ноември 2010 година, при първото държавно управление на ГЕРБ, по време на визитата на съветския министър председател Владимир Путин в София, когато Борисов му подари куче. Официалното начало на строителството на " Южен поток " бе обещано на 31 октомври 2013 година, а през юни 2014 година бе спряно от премиера Пламен Орешарски с претекста " до привършване на инспекцията на Европейската комисия ", съгласно която планът нарушаваше енергийните правила на Брюксел. В края на 2014 година обаче Путин дефинитивно постави точка на " Южен поток " и разгласи като приоритет " Турски поток " - с една тръба за Турция и още една за Европа.
Товарищ Борисов
Точно тук идва ролята на Бойко Борисов, който в средата на 2016 година стартира концепцията за газовия хъб " Балкан ", с цел да насочи " Турски поток " към България. После пристигна срещата му с Путин в Москва през май 2018 година и оповестяването на така наречен процедура за запазване на потенциал, която трябваше да потвърди, че към плана има търговски интерес. Но вместо за целия газопровод бе изработен търг за входно-изходните му точки на турската и сръбската граница. Така официално европейските правила не изглеждаха нарушени (никой оператор не държи над 50% от потенциала на тръбата), само че зад фасадата всичко е както при " Южен поток " - " Газпром " резервира 80% от входния и 90% от изходния потенциал. С което се реализира и задачата на Кремъл - да се затвори България като директна територия за различни доставки, в това число към Украйна, и да се обезпечи пряк достъп на съветския газ до Сърбия и Унгария.
Реклама
Европейската комисия си затвори очите за това развиване, за последствията от което имаше публични мнения само от Съединени американски щати.

Подобна замяна имаше и с избора на компании за самото строителство. След извършена социална поръчка преди всичко излезе саудитския консорциум " Аркад ", само че страната се опита жестоко да в профил компанията в интерес на втория - обвързван с " Газпром " италианско-германски консорциум. Това обаче провокира междудържавен скандал и планът беше даден на " Аркад ", само че както и Борисов самичък призна - след сделка с съветските сътрудници. Резултатът от това бе, че близки до " Газпром " компании безусловно превзеха саудитския консорциум. Също по този начин планът беше финансиран с съветски средства, дадени като заем на " Булгартрансгаз ", тръбите бяха доставени от съветския цех ТМК, а над 2000 строителни служащи бяха командировани тук от Русия и Беларус.

Правителството на Бойко Борисов подцени всички трудовоправни нарушавания по построяването на плана, включващи смъртни случаи на служащи, впрегна армията да оказва помощ за превозването на строителна техника, подреди да се издадат всички нужни разрешителни и екологични оценки в невиждано къси периоди, разреши замърсяване на питейните води на Плевен, както и заличаване на речни корита и аграрни площи.
Официално разкриване Турски поток Фотограф: NA
Така дългият към 450 км газопровод бе издигнат за единствено една година и при започване на 2021 година газът от Турция към Сърбия през България потече. Само че Борисов по този начин и не откри гигантското оборудване, въпреки да ходеше постоянно на инспекции, в това число с хеликоптер, по време на строителството. Причината бяха задаващите се парламентарни избори и острата рецензия от страна на Съединени американски щати против плана, който прокарва съветските ползи и усилва зависимостта на България от Москва.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Свят 2 Войната в Украйна 3 Политика 1 Политика 2 Пазари 3 Свят 1 Пазари 2 Войната в Украйна 3 Пазари Реклама Ползи единствено за Русия
За миналата година стана пределно ясно, че продължението на " Турски поток " през България има директни изгоди единствено за Русия - обезпечава кулоар на съветския газ към Сърбия и Унгария и слага според българската енергетика. От финансова позиция директните такси, които " Газпром " ще заплаща, едвам ще покрият капиталовите разноски в идващите 15 години. А до тогава няма никаква сигурност, че планът изобщо ще се употребява поради военните спорове и новите политици за енергийна самостоятелност на Европейски Съюз.

Борисов настойчиво защитаваше газопровода с претекста, че с него България ще резервира позициите си на газоразпределителен център. Това е неистина, защото страната не може да преразпределя съветския пренос и дружно с това няма по какъв начин да употребява тръбата за транспорт на различен газ - входът официално е ангажиран 80% от турска страна, само че е вързан към съветския газопровод, тъй че в случай че някой различен желае да вкарва газ в България оттова, отново би трябвало да е с позволението на руснаците. Към Сърбия пък потенциалът е ангажиран 90%, само че с цел да се употребяват останалите 10%, Белград би трябвало да е склонен.

За българските консуматори пък продължението на " Турски поток " няма никакво значение - той няма отклонение към националната мрежа (а и да имаше " Газпром " разгласи ясно, че не дава директния газ да се употребява за други цели), нужните на България количества природен газ (пак руски) по този начин или другояче стигат до страната през Турция и през различен вход.

Съвсем друго е ситуацията с газовата връзка до Гърция, която може да обезпечи действителна диверсификация на доставките на газ за България. Тя е доста по-малката като дължина и стойност от " Турски поток " и официално още от юли 2009 година е оповестена за обект от национално значение, извънредно значим за понижаване на енергийната взаимозависимост от Русия. Но и до през днешния ден не е приключена. За което главен принос има отново Бойко Борисов, който в ролята си на министър председател през миналото десетилетие можеше от дълго време да е построил газопровода и да диверсифицира доставките на природен газ за България, като ограничи въздействието на Русия.
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама
Реално построяването на връзката стартира на 22 май 2019 година - месеци преди " Турски поток ", като се очакваше да бъде подготвена в края на 2020 година Сега срокът е преместен за втората половина на 2022 година, заради което България не може да разчита на цялостните доставки на азерския газ и в сегашната спешна обстановка остава напълно в ръцете на " Газпром ".
Оттук нататък
Към момента единственият потребен ход на държавното управление е да форсира оптимално завършването на газовата връзка и да премисли деликатно тактиката си за предстоящ контракт с " Газпром " - сегашният изтича на 31 декември.

Не по-малко значимо е обаче да се осветят и всички дейности на предходното ръководство, които са сложили България в сегашната подвластна позиция. Макар да има куп обществени документи - финансови доклади, протоколи от публични поръчки, данни за преноса, резултати от търговете за потенциал и така нататък - доста от детайлите към момента са скрити. През тях може да се види дали има директна политическа интервенция за нелегално ускорение на едни и закъснение на други планове, както се случи с " Турски поток " и гръцката връзка. Трябва да се изнесат и всички обстоятелства за избора на реализатор на " Турски поток " и последващото му завладяване от близки до " Газпром " компании.

Със сигурност би трябвало да се разгласява и така наречен пътната карта (меморандума за развиване на газопреносната мрежа), подписан сред " Газпром " и министъра на енергетиката от кабинета на ГЕРБ Теменужка Петкова през 2017 година Този документ изненадващо изчезна от архивите на държавните институции, откакто ГЕРБ падна от власт.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР