За свободно, модерно и демократично държавно образование“ е младежка кампания,

...
За свободно, модерно и демократично държавно образование“ е младежка кампания,
Коментари Харесай

Бъдещето е за учениците, а те искат промяна

„ За свободно, съвременно и демократично държавно обучение “ е младежка акция, която набира скорост и поддръжници измежду сегашни и някогашни възпитаници, каквито сме всички ние. В началото е една анкета от пролетта на 2020 година на Константин Сапатупов, тогава възпитаник в 11 клас на софийската немска гимназия, във връзка на съкратената пролетна почивка. Само за дни в нея се включват 3268 възпитаници.


Днес Константин е към този момент студент първи курс, само че концепцията, че гласът на учениците би трябвало да бъде чут, го кара да продължава да работи за идеята. Оформя се група от съидейници „ Ученици за смяна “, която е подкрепена от българския клон на младежкото климатично и обществено придвижване „ Петъци за бъдеще “, зародило от акциите в отбрана на климата на шведската ученичка Грета Тунберг. Учениците и учителите, а не служителите, са основните настоящи лица в образованието и е редно те да имат свободата да избират наличието, методите и средствата за учене съгласно потребностите и ползите на младите.

Министерството на образованието и науката би трябвало да откри регулярни канали за противоположна връзка от учениците. Наложително е образователните дисциплини и стратегии да се актуализират, тъй че да служат за действителното израстване на младите, а не да ги засипват с голям размер ненужна информация.


Физическото и психическото здраве, възпитанието в отговорност към обществото и природата, насърчаването на сериозното мислене и творчеството, понижаване на неравенствата в образованието и достъп до качествено обучение за всички, преобразяване на учебното заведение в пример за полезностите, в които се възпитават учениците – това са част от настояванията на младите. Всеки, който желае, може да се запознае с текста и да го поддържа, припомня Константин Сапатупов, посетител в рубриката „ Всичко за образованието “. Освен него в звуковите файлове можете да чуете активистката от „ Петъци за бъдеще – България “ Мартина Карагьозова и двама от участниците в шествието в София, извършено на 24 септември като част от акцията „ За свободно, съвременно и демократично държавно обучение “ – Мариана Младенова и Стоян Малчев.

Снимки: Анастас Тарпанов
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР