За спиране на износа на ток от България може да

...
За спиране на износа на ток от България може да
Коментари Харесай

Енергийният министър: Ще има сериозни последствия, ако спрем износа на ток

За прекъсване на износа на ток от България може да се приказва, единствено в случай че сме съгласни да не сме в европейската общественост и да нямаме всички изгоди, които имаме от европейския пазар. Това съобщи пред министърът на енергетиката Александър Николов.

По думите му всичко, каквото е допустимо да се направи сега, с цел да се усили предлагането на пазара, изключително в пиковите часове, към този момент е направено.

„ Ако спрем износа на ток - цената ще падне. Но това ще докара до съществени последици за България. Глобата е едно на ръка. Това, че сега съумяваме да балансираме с енергийното си произвеждане - на ток, това е добре. Дългосрочно - Румъния и Гърция са основни сътрудници и е хубаво да имаме положителни връзки. Ако ние създадем това в този момент, ще пострадат доста те. И можем да чакаме безусловно същата реакция от тях, когато се нуждаем ”, посочи той.

Николов съобщи, че енергийната рецесия не визира цяла Европа и акцентира, че цените на тока на битовия пазар в другите европейски страни са по-високи от тези у нас.

„ Страната ни, с мощностите, с които разполага, балансира целия район ”, разяснява енергийният министър.

Той сподели още, че не е допустимо общините, които към този момент са на режим на тока, да преминат контролирания пазар на електрическа енергия.

„ Има краткосрочни и дълготрайни ограничения. Краткосрочните са обезщетенията, които са планувани. Дългосрочно, това което трябваше да се направи доста обратно във времето, като през идващите няколко месеца ще го създадем - е всички административно непосредствено или косвено свързани бюджетни обществени организации да преминат в общ пул, който да инициира дълготраен търг и цената да е предвидима ”, посочи Николов.

Той съобщи, че би трябвало да се провери  дали всички общини харчат дейно средствата си.

„ Пазарът, с цел да е оптимално ефикасен, би трябвало да е отворен и либерализиран за всички. Към момента това е неприятна обстановка, само че да не бъркаме краткосрочните рецесии с нездравословни дълготрайни решения. Ако желаеме в границите на идващите няколко години цената на електрическа енергия да е задоволително ниска, пазарът би трябвало да е отворен “, добави той.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР