За спешни мерки в подкрепа на независимата културна сцена, за

...
За спешни мерки в подкрепа на независимата културна сцена, за
Коментари Харесай

От 812 млн. европари нито лев не е дошъл в културния сектор

За незабавни ограничения в поддръжка на самостоятелната културна сцена, за което към този момент няколко пъти приканиха ЕК и Европейският парламент, упорстват в писмо до министъра на финансите Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев представители на бранша.

" България получи 812 млн. евро за справяне с рецесията за 5 предпочитани области, измежду които и просвета. До този миг българските институции не взимат под внимание тези апели ", написа в писмото. Авторите му напомнят, че още в края на март европейските институции са отправили апел за подкрепяне на културния бранш, който пострада съществено от рестриктивните мерки поради пандемията. Мерките в поддръжка на артисите могат да се финансират със пренасочените особено за превъзмогването на коронакризата европейски средства.

На 26 март Европейският парламент пренасочи 37 милиарда евро от наличните фондове към жители, райони и страни, наранени най-силно от пандемията от ковид. " Предприятията и хората от културния и креативния бранш, чийто занаят е под екзистенциална опасност, наложително би трябвало да получат достъп до тази финансова поддръжка. Моето обръщение до страните членки е ясно: тези пари би трябвало неотложно да стигнат до културния бранш ", съобщи тогава Сабине Ферхайен, ръководител на комисията по просвета и обучение на европарламента.

Писмото до министрите напомня още, че преди дни Мария Габриел, еврокомисар за Научни проучвания, просвета, обучение и юноша, също обърна внимание към извънредно сложната обстановка на културната сцена и потребността й от незабавна поддръжка. Габриел, излязла на евросцената от редиците на управляващата партия ГЕРБ, споделя мнение, че капиталовата самодейност дава опция на страните да пренасочат средства за планове там, където разпознават нужда, при оптималната еластичност, без потребност от национално съфинансиране. " Тя категорично загатва, че тяхното очакване е за поддръжка на дейности в региона на културния бранш ", пишат още създателите на обръщението.

Досега страната е дала обещание поддръжка на бедните свободни артисти (с приходи под 1000 лв. месечно) по изключителна сесия на Национален фонд " Култура ". В рамките на бюджета от 2.5 милиона лв. ще бъдат изплатени по 3 минимални заплати + осигуровки на тези от създателите, които дават отговор на изискванията за подкрепяне по документи. До края на състезанието бяха подадени малко над 1000 заявки, като не е несъмнено, че всички ще бъдат задоволени. Тези средства обаче са от бюджета на Министерство на културата и нямат общо с отпуснатите целево европари.

Междувременно систематизираните резултати от анкета, почнала още през март и попълнена от 1067 респонденти (някои физически лица, а други културни организации) демонстрираха, че общо  15 563 431 лева . са предстоящите финансови загуби в самостоятелния културен бранш, ако забраната за осъществяване на културни събития остане  в действие до юли 2020 г.  Разбира се, при по-дълъг " нулев " интервал те биха набъбнали още.

Общата стойност на всички директни загуби в бранша към 8 март (датата, от която бяха неразрешени обществените културни изяви) към този момент възлизаха на 2 419 752 лева, припомнят уредниците на анкетата, тъй като мнозина от бранша към тази дата от бранша са имали планувано събитие, по което към този момент са създали разноски. Тези разноски варират сред 100 лева и 450 000 лева в другите случаи, като междинната стойност на организация/събитие е 9270 лева

Над 95% от интервюираните считат, че са нужни незабавни ограничения от страна на обществените управляващи за компенсирането на вредите в бранша.  Като най-ефективна мярка се показва въвеждането на структурно финансиране на организации в бранша,  което да обезврежда отрицателните резултати от преобладаващо плановия метод на работа (76%). Почти същият % поддръжка (75%) получава и опцията за учредяването на обществен фонд, който да изплаща помощи за засегнатите лица, на база минимална работна заплата.

Сред другите оферти за ограничения са унищожаване на Данък добавена стойност за една година в засегнатите сектори; организиране на синдикална или сходна конструкция, защитаваща правата на самостоятелните артисти; диалог и колаборация сред самостоятелния и държавен културен сектор; минимални квоти за българска музика в ефир и др.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР