За случай на заразен със серозен менингит алармират здравните власти

...
За случай на заразен със серозен менингит алармират здравните власти
Коментари Харесай

Внимание! Засякоха случай на серозен менингит в Монтанско

За случай на инфектиран със серозен менингит сигнализират здравните управляващи в Монтана. 
Това е инфекциозно заболяване на мозъчните обвивки и се провокират от ентеровируси. Среща се най-много през летните месеци, когато са по-чести контактите сред хората, а високите температури благоприятстват тяхното пораждане.
Източник на инфекцията са заболели лица и вирусоносители. Предаването на болестта става по въздушно-капков и фекално-орален механизъм. Основните пътища на разпространяване са воден, хранителен и контактно-битов.
Най-застрашени от болестта са деца от кърмаческа и детско-юношестка възраст. Със съзряване на имунната система, рисковете от заразяване понижават. Най-често се визира популацията, живеещо при неприятни битови условия.
Инкубационният интервал на болестта е приблизително 7-14 дни. Заразеният непрестанно отделя болестотворни сътрудници, които попадат в околната среда посредством изпражненията.
Заболяването се демонстрира със следните признаци: повишение на температурата до 38-39° С, мощно главоболие, гадене, повръщане, болки и стягане на мускулатурата на врата (така наречената вратна ригидност); следят се болки в коремната област, в резултат на ентерита и леко разтройство.
Обикновено заболяването протича леко в границите на към 5 – 7 дни. В единични случаи може да протече по-тежко и с затруднения – от страна на централната нервна система (поради ангажиране на основния мозък). Рискът от затруднения е по-висок за новородени деца, инфектирани по време на първите две седмици от живота им.
Лечението наложително се организира в болнична обстановка; не се предлага самолечение. Не съществува ваксина за предотвратяване от болестта.
Профилактичните ограничения включват ограничение на контакта с заболели лица, добра хигиена - на първо място положителното измиване на ръцете преди хранене и след прилагане на тоалетна. От значение е и проветряването на помощенията, качествената настояща стерилизация на детски заведения, учебни заведения, публични места и хранителни обекти.
Освен менингита, остава висок броят на инфектирани с варицела в Монтанско. За миналата седмица новите случаи са 37. Има и 3 случая на скарлатина. 
Бум на стомашни вируси също регистрират здравните управляващи. Чревните инфекции за интервала са 14, като всички инфектирани са с ентероколит.
Съобщава се и за един доказан случай на вирусен хепатит вид Е.
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР