За шестте месеца на войната в Украйна проруските политически партии

...
За шестте месеца на войната в Украйна проруските политически партии
Коментари Харесай

Единна мобилизирана вертикала - така изглежда сега властта в Украйна

За шестте месеца на войната в Украйна проруските политически партии изцяло изчезнаха - и няма изгледи за тяхното възобновление. Властта в страната е съсредоточена в ръцете на президента - което наподобява разумно във военно време, само че кара доста украинци да се притесняват, че това може да е началото на авторитаризъм. Но към този момент болшинството от жителите на страната са уверени, че обстановката в страната им се развива в вярната посока и абсолютно имат вяра на Володимир Зеленски и въоръжените сили на Украйна, обобщава Руската работа на Би Би Си.

Преди шест месеца, няколко седмици и даже дни преди пълномащабната съветска инвазия, политическата сцена в Украйна изглеждаше пъстра и беше невероятно да се плануват вероятностите за развиване на обстановката в страната - по принцип, както постоянно в Украйна.

Володимир Зеленски продължи да води в социологическите рейтинги, само че от ден на ден социологически изследвания предвидиха провалянето му в последващи президентски избори, в които той би се състезавал с Петро Порошенко. Явно опасявайки се от укрепването на позициите на някогашния президент, управляващите и му.

Тогава Порошенко беше упрекнат в държавна измяна. Според проверяващите той е заговорничил с кръстника на Владимир Путин, Виктор Медведчук, водач на проруската партия Опозиционна платформа: За живот! " (ОПЖ) и дружно са пренасяли контрабандно въглища в Украйна от самопровъзгласилите се и по това време непризнати " републики " в Донбас.

Политолозите се замислиха дали някогашният ръководител на Върховната Рада и водач на новосъздаденото съдружие " Разумна политика " Дмитрий Разумков, постоянен посетител на известни политически токшоута на телевизионните канали на най-богатия украинец Ринат Ахметов, може да стане " новият Зеленски ". Известният шоумен и доброволец Сергей Притула се приготвяше за представянето на личната си партия.

Зачестяващите прогнози на западното разузнаване, че Русия е на път да стартира война против Украйна, се възприемаха от по-голямата част от обществото със песимизъм. Володимир Зеленски в едно от януарските си обръщения към народа прикани хората да не се паникьосват и да не се опасяват от война: съгласно тях би било по-добре да се концентрират върху подготовката за барбекюта за майските празници.

Днес четенето на политическите вести от това време може единствено да провокира неразбиране - Украйна се промени толкоз доста политически през тези шест месеца.

Различията изчезнаха

На първо място, през последните шест месеца самото украинско общество се промени. Основният индикатор, на който обръщат внимание социолозите, е невижданото до момента единение на украинците.

" Русия направи всичко по силите си украинците да се обединят пред опасността от заличаване ", споделя в изявление Алексей Антипович, началник на социологическата работа " Рейтинг ".

" Разликите сред Изтока и Запада, сред мъжете и дамите, сред по-старото потомство и по-младите са изчезнали. Разликите се демонстрират в някакъв биологичен смисъл: дамите са по-склонни (за) мир и сигурност, мъжете са подготвени да одобряват апела: " Вдигайте оръжие и тръгвайте на война ". Но от позиция на обществото, идеологическите полезности, няма разлики. От позиция на отношението към войната, към страната, към президента, няма разлики ", обобщава той.

Цифрите приказват сами за себе си. Повече от 90% от украинците - и тази цифра не се е трансформирала от първите дни на войната - са уверени, че Украйна ще може да завоюва войната против Русия . Повече от 70% - индикатор, невъобразим за предвоенна Украйна - считат, че събитията в страната се развиват в вярната посока. И това макар ежедневните бомбардировки на украинските градове и задълбочаващите се стопански проблеми.

И - тук цифрите могат да варират според от методологията на проучването, само че - първите два реда в листата с институции, на които украинците са най-склонни да се доверят, непроменяемо са заети от Въоръжените сили на Украйна и президента Володимир Зеленски.

В същото време е значимо да се разбере, че рейтингът на доверие или рейтингът на поддръжка за дейностите на същия Зеленски въобще не се трансформира в индикатор за неговата политическа поддръжка, т.е. в електорален рейтинг. Всякакви избори по време на военното състояние, което беше оповестено в Украйна на 24 февруари и от този момент беше удължавано няколко пъти, са неразрешени, а социологическите компании не разгласяват електорални рейтинги на политици и партии.
 31% от украинците чакат победа във войната до края на годината
31% от украинците чакат победа във войната до края на годината

Това демонстрират резултатите от изследване, извършено от фондация " Демократични начинания " и Център " Разумков "

Единни медии

Несъмнено фигурата на Володимир Зеленски, който не напусна Киев в първите дни на войната, макар предложенията на западните сътрудници, персонално посети позициите на украинските войски в южната и източната част на страната под непрекъснат обстрел и продължава да въплъщава съпротивата на украинския народ против нашествениците вдъхва почитание даже у непримиримите му съперници . " Да критикуваш президента през днешния ден не е неприятно и е на процедура еднакво на подкрепяне на врага, " споделя политологът Владимир Фесенко пред BBC.

Но, незабавно прибавят съперниците на Зеленски, когато се приказва за непомерната известност на президента, не би трябвало да се не помни, че елементарният украинец чува неговите речи и речите на най-близките му съратници безусловно от всяка медия.

Или по-скоро телевизия. Още в първите дни на войната най-големите медийни групи в Украйна сплотиха напъните си в границите на телемараона " Обединени вести " : в действителност всички национални телевизионни канали излъчват едно и също предаване, което се редуват в блокове от по няколко часа. Множество политически токшоута, които бяха отличителната линия на украинската телевизия, изчезнаха от ефира. Тайното кураторство на маратона се приписва на министъра на културата и осведомителната политика Александър Ткаченко и канцеларията на президента .

Три телевизионни канала, които са свързани с Петро Порошенко и които излъчваха маратона единствено отчасти, в даден миг просто бяха лишени от достъп до ефирно лъчение по решение на Украинския тръст за радиоразпръскване, радиокомуникации и телевизия (PPT). Сега те не престават да излъчват единствено по интернет и кабелните мрежи, като са изгубили, съгласно осведомен събеседник на Би Би Си, от една четвърт до една трета от предвоенната си публика.

" Всъщност управляващите конфискуваха ефира на частни и публични медии и го употребяват по свое убеждение - в това число за личен пиар и почистване на сметки с някогашните си политически съперници . В същото време самите медии заплащат за произвеждането на наличие и лъчение, само че без опцията да печелят пари от реклама, защото това е невероятно в границите на маратон ", споделя пред BBC Отар Довженко, медиен специалист от публичната организация Detector Media.

Формално задачата на маратона е успеха на Украйна в осведомителната война, макар че е мъчно да се каже дали вести с очевиден PR на управлението на президентската канцелария или наличие, създадено от студиото " Квартал 95 ", в което Зеленски е работил преди изборите, води тъкмо до това, споделя Довженко.

За маратона някогашни сътрудници на президента издават всекидневен комичен бюлетин на украински език " Байрактарски вести ". Хуморът там постоянно е неизтънчен, национален, по принцип присъщ за предвоенния, към момента рускоезичен " Квартал ". Например двама артисти - единият с тениска с надпис " PTN PNH " - разискват какви въпроси могат да попаднат в обновения въпросник за приемане на шенгенска виза от руснаци. Сред вариантите: " Коя страна е най-злата в света и за какво е Русия? " или " Защо ви е да виждате Париж, в случай че можете да умрете покрай Чернобаевка? "

" (Министърът на културата на Украйна Александър) Ткаченко към този момент няколко пъти повтори неотдавна, че маратонът ще продължи " до победа " . Но, почтено казано, нямам визия по какъв начин притежателите на телевизионни канали, разнообразни от самата страна, могат да имат задоволително пари и мотивация за финансиране на този маратон за още година или две ", споделя Отар Довженко, добавяйки, че съгласно канала 1+1 единствено производството на техния маратонски блок коства към 20-25 милиона гривни (около 500 хиляди долара) на месец.

Именно в желанието да се отърват от забележителните разноски за поддръжка на няколко телевизионни канала и производството на наличие, което не дава незабавни политически дивиденти, специалистите видяха една от аргументите за напускането на най-голямата медийна група на предприемача Ринат Ахметов от украински медиен пазар.

Въпреки това монополизирането на телевизионното пространство от държавното управление може би е ускорило друга наклонност, почнала още преди войната: социолозите записват " огромна миграция " на украинците онлайн, с цел да търсят вести от други източници, най-вече Telegram и Youtube.

Център за модериране

Желанието на украинците да търсят различни източници на вести на формалния маратон обаче не значи, че са подготвени да подлагат на критика управляващите. Голямо изследване на Киевския интернационален институт по социология сподели, че 62% от украинците считат, че даже градивната рецензия на дейностите на управляващите е неприемлива по време на война, а 79% считат, че по време на война президентът би трябвало да може да се намесва в активност на Народното събрание и държавното управление за подсилване на защитата на страната .

Всъщност тези числа отразяват действителността, която към този момент се е развила в Украйна. От първите дни на войната центърът на властта на страната някак от единствено себе си се реалокира на ул. Банкова, в кабинета на президента . Правителството от ден на ден е обсъждано в Киев механически придатък на президентската администрация, а ролята на Върховната Рада е сведена до най-малко - изключително след нейните съвещания, постоянно употребявани от политиците за прост самопиар в предвоенния интервал. Те към този момент не се излъчват по малкия екран.

В самата Рада, апропо, официално президентската секта " Слуга на народа " има едно болшинство, само че действително, с цел да взема значими решения, е принудена да " печели " гласове от официално опозиционни групи. За блокиране на трибуната и сбивания в заседателната зала не може да се приказва.

" Веднага след началото на войната всички управляващи малко " се снишиха " . И е ясно, че по време на война би трябвало да има единна мобилизирана вертикала на изпълнителната власт. Така че президентът от първия ден пое тази роля - той сътвори покрай него, въз основата на кабинета на президента, център за модериране, в който по-късно бяха включени държавното управление, Върховната рада и районните елити ", сподели съветникът на началника на Офиса на президента Михайло Подоляк пред BBC.

" Затова в този момент всички клонове на властта работят в обединен режим. За спокойно време, несъмнено, това не би било обикновено. А в този момент е оптимално, когато има основен управител, който поема външнополитически функционалности, както стопански, по този начин и военни ", продължава Подоляк.

Фактът, че разнородната украинска съпротива просто изчезна от медийното поле, също оказа помощ на управляващите. Да критикуваш директно икономическите, външнополитическите и още повече военните решения на главнокомандващия на армията на воюваща страна, на който към 90% от украинците имат вяра, е все едно да се простреляш в крайници .
 26 коли, 32 жилището, 23 къщи - Украйна запорира благосъстоянието на Медведчук
26 коли, 32 жилището, 23 къщи - Украйна запорира благосъстоянието на Медведчук

ФСБ се е пробвала да трансферира Медведчук първо в Приднестровието, а по-късно в Москва

Дори въпросите, които западната преса слага на страниците си - да вземем за пример направиха ли киевските управляващи всичко, с цел да приготвят добре Украйна за войната, за което Западът ги предизвести доста преди нахлуването - не се повдигат още веднъж: те споделят, след успеха дано да се занимаваме с това.

В същото време, съгласно осведомени събеседници на Би Би Си, управляващите са отказали кардинално помощта, препоръчана от " остарялата съпротива ".

Според английската медия даже на високопоставени военни водачи по време на президентството на Петро Порошенко, които са били подготвени да споделят опита си с актуалните командири, се твърди, че е било казано, че украинската войска не се нуждае от техните услуги.

Личната среща сред Владимир Зеленски и Петро Порошенко в първия ден от съветската инвазия приключи с здрависване и " кротичък пакт ", само че доста скоро връзките сред техните лагери се върнаха към положението на " студената война ", в това число с потреблението на мрежи от анонимни телеграм канали и армии от ботове. Лично Порошенко в този момент, съгласно офицери от неговия щаб, се занимава с доброволческа активност и лобира за ползите на Украйна посредством остарели задгранични контакти. Гаранцията за ненапускане на страната, която му беше наложена още през зимата по отношение на контрабандата на въглища от Донбас, не бяха удължени и в този момент придвижването му в Украйна и в чужбина не е лимитирано по никакъв метод.

" Не разбирам тяхната (екипа на Зеленски) логичност: те самите ни вкарват в тази " анти-Зеленски " тематика. Нямам пояснение за това, с изключение на персоналните комплекси на Зеленски ", споделя член на вътрешния кръг на Петро Порошенко, който се съгласи да приказва с Би Би Си при изискване за анонимност.

" Мисля, че няма смисъл да приказваме за Порошенко, това е минало ", дава отговор Михайло Подоляк на искане да разяснява връзките сред сегашния и някогашния президент на Украйна.

Заплаха от авторитаризъм?

И всичко щеше да е наред, в случай че не бяха упреците към президентския екип - че употребява действителностите на военното време и концентрацията на властта в ръцете си, с цел да ускори личното си и по този начин съвсем безгранично въздействие и с цел да овладее опозицията .

Репресиите против телевизионните канали на Петро Порошенко в действителност по този начин и не бяха ясно разяснени на обществеността. Напоследък някои кметове - в това число кметът на Киев Виталий Кличко и кметът на Чернигов Владислав Атрошенко - имаха проблеми да пътуват в чужбина, с цел да търсят финансиране за възобновяване на градовете си: и двамата кметове са причислени към политическа позиция, която кръгът на Зеленски не харесва.

В последна сметка неотдавна предприемачът и политик от Днепър Генадий Корбан, който също подлага на критика Зеленски, просто не беше позволен на територията на Украйна, а паспортът му беше иззет от граничните чиновници без пояснение (украинските управляващи към момента не са показали аргументите за това решение, медиите признават, че това се е случило заради това, че Корбан има второ, израелско, поданство, само че нито президентската канцелария, нито самият Корбан потвърдиха това.

Тези обстоятелства най-често се употребяват от критиците на Зеленски, с цел да привлекат вниманието към обстоятелството, че ръководството на рецесии в украинските действителности постепенно замязва от ден на ден на авторитаризъм.

" По време на война растежът на избрани властнически трендове е неминуем , споделя пред Би Би Си Алексий Гаран, политолог и теоретичен шеф на фондация " Демократични начинания ".Но тук би трябвало да кажем, че такива трендове се следят при Зеленски от 2019 година "

Наистина, още преди войната украинският президент постоянно си позволяваше ексцентрични политически ходове, като да вземем за пример съмнителното от позиция на закона уволняване на съдии от Конституционния съд, само че тогава той аргументира дейностите си с нуждата да се форсира провеждането на нужните промени в страната.

Владимир Фесенко е склонен: в един миг даже нововъзникващите демокрации като Съединените щати не можеха да се спасят от някои притеснителни трендове в сложни времена - да вземем за пример от интернирането на японците през Втората международна война. И приканва да не се тревожим за ориста на демокрацията в Украйна.

" Не се колебая, че ще е допустимо да се запазят деянията на авторитаризъм след войната, даже в случай че някой има такова предпочитание. Първо, нашето общество, за 30 години самостоятелност, е привикнало с демокрацията и няма да одобри авторитаризма, нашата политическа просвета е полуанархична. Второ, Украйна стана страна претендент за участие в Европейски Съюз и ние просто ще би трябвало да играем по демократични правила. А Съединени американски щати и Англия ще възприемат сериозно всевъзможни властнически трендове ", споделя политологът.

Смяна на премиера?

Парадоксално е, че военното време и фактическото ограничение на вътрешнополитическия живот в Украйна не доведоха до гибелта на политическата полемика като такава - само че събеседниците на Би Би Си признават, че в последно време тя е доста трансформирана.

Например в последно време украинските медии интензивно приказват за " оставката " на държавното управление на Денис Шмигал.

От една страна, един добър реализатор, изцяло лишен от лични политически упоритости и примирил се с обстоятелството, че кабинетът на президента се е разположил в областта на неговите преимущества, би трябвало да устройва оптимално президента, споделя Фесенко.

От друга страна, във военновременни условия набъбна търсенето на самостоятелност в системата на ръководство на страната, изяснява той. Те споделят, че Банкова е толкоз съсредоточена върху въпросите на войната и външната политика - преди всичко, даването на западна помощ на украинската войска, че редица чисто стопански въпроси от живота на страната са увиснали и от държавното управление се чака да бъдете по-активно в тяхното решение.

Например преди няколко месеца Украйна беше изправена пред горивна рецесия: на бензиностанциите в страната нямаше бензин, продаваха го по 20 литра на ръка, на спекулативни цени отдолу под тезгяха. Правителството, съгласно доста украинци, по-късно позволи тази рецесия за недопустимо дълго време. Но какво ще стане, в случай че същата обстановка се повтори, да вземем за пример, с отоплителния сезон, който дава обещание да бъде най-трудният в историята на Украйна?

Михайло Подоляк назовава слуховете за идната промяна на държавното управление спекулации: " Традиционно, когато хората стартират да се усещат малко по-спокойни, се появяват теории на конспирацията: те приказват или за предварителни избори в Радата, или за промяна на държавното управление. Дори войната не промени тази традиция. Избори не могат да се организират поради военното състояние, което значи, че непрестанно някой ще " сменя " държавното управление.

Но в случай че нищо не заплашва бъдещето на Шмигал като министър-председател, по какъв начин може да се изясни медийната интензивност, която в последно време развиват тъкмо тези политици, които се сочат като вероятни заместници на ръководителя на държавното управление?

Заместник-началникът на кабинета на президента Ростислав Шурма показа революционна промяна на данъчната система. Министърът на защитата Алексий Резников написа политическа публикация за това по какъв начин Украйна би трябвало да живее съгласно правилото на " умната милитаризация ". Министърът на инфраструктурата Александър Кубраков даде програмно изявление за основното значение на поверената му промишленост както във военно, по този начин и в спокойно време. На донорска конференция в Лугано, Швейцария, вицепремиерът по цифровата промяна Михаил Федоров показа концепцията за ново украинско държавно управление - мощно понижено, само че доста по-ефективно.

Това не ли е кастинг за премиерското кресло, което се клати при Шмигал?

" Ако имаме петима претенденти за премиерския пост, дано си създадат съревнование между тях кой е по-добре осведомен с макрофинансирането. Някакво съревнование ще тласне настоящия кабинет да работи по-добре. И в случай че имаме подготвени екипи с подготвени - направени стратегии, тогава те би трябвало непрекъснато да се показват, тъй като другояче по какъв начин ще разберем за тяхното битие? Това е съревнование на хрумвания, за какво да е неприятно? " - смее се Михайло Подоляк и повтаря: по негови данни бъдещето на Шмигал като министър председател сега не е застрашено.

Случаят на Залужни

Друга конспирация в политическия живот на Украйна са упоритите клюки за идното освобождение от служба на главнокомандващия на въоръжените сили Валерий Залужни, които през последните седмици се популяризират от украинските медии, базирайки се на анонимни високопоставени източници. във властта и в армията.

Причината за това кадрово решение е социологическо проучване, поръчано от президентството, което сподели, че Залужни, като въплъщение на въоръжените сили на Украйна, е единственият човек на политическата сцена на Украйна, който теоретично е кадърен да се оспори в хипотетично президентския пост на Володимир Зеленски на възможни бъдещи избори . И това сякаш тормози някои представители от екипа на президента.

Оставката на Залужни от поста главнокомандващ - с вероятно " издигане " в кабинета за министър на защитата, съгласно последователите на тази доктрина, може да реши този проблем.

Валери Залужни, който не е дал нито едно изявление от началото на войната, непрекъснато е във фокуса на западните медии, а Time даже го включи в листата на 100-те най-влиятелни хора в света през 2022 година

Самият Залужни в никакъв случай не е приказвал на глас за политическите си упоритости, само че през април доста специалисти реагираха на новината, че генералът е основал фондация на своето име, сякаш за съгласуване на дейностите на интернационалните и украински доброволци. Дори тогава в пресата можеха да се намерят прогнози, че с течение на времето този фонд може да стане основа за основаването на лична политическа мощ на Залужни.

След вълна от рецензии към тази самодейност въпреки всичко беше основана фондация " Ние ще спечелим ", само че на нейния уеб страница не се загатва Залужни - надзорният съвет на фондацията се управлява от актрисата Ада Роговцева.

Михайло Подоляк, консултант на ръководителя на президентската канцелария, споделя пред Би Би Си, че не са провеждани социологически измервания, на които търсят последователите на теорията за електоралната ревнивост на Зеленски към Залужни, и клюки за допустима оставка на главнокомандващия -това, съгласно него е част от естествените конспирации, които са присъщи за украинската политика в спокойно време. На някакъв стадий, продължава той, в заплитането на обстановката към Залужни се включиха и съветските специфични служби.

" Руснаците просто не схващат нашето общество. В първите дни на войната те действаха непохватно: хвърляха известия в обществените мрежи като " Зеленски е избягал в Тимишоара или в Полша ". Те видяха, че това ни кара да се смеем, и започнаха да работят по-фино, както в този случай И тук техните ИПСО (информационно-психологически операции) се наслагват върху нашия политически жанр. И това е доста рисково ", споделя той.

Наскоро президентът персонално разгласи, че няма проекти за пренасяне на Залужни на друга позиция. Дори и това изказване обаче не убеди най-упоритите скептици: в края на юни Зеленски преди малко сподели, че няма да освобождава най-близкия си сподвижник Иван Баканов от поста началник на Службата за сигурност на Украйна. Президентът подписа указа за освобождението на Баканов от служба към три седмици по-късно.

Без Русия

И най-после, друга специфичност на политическата сцена в Украйна, която се появи през последните шест месеца, е изгубването от нея на партии, които се застъпват за доближаване с Русия или за разширение на статута на съветския език. Последното довоенно изследване сподели, че към 20% от украинските гласоподаватели са подготвени да гласоподават за ОПЖ на Виктор Медведчук, " Нашата партия " на Евгений Мураев и " Партията на Шарий " на Анатолий Шарий.

Скоро след началото на войната всички тези партии, както и няколко сили с сходна идеологическа ориентировка, бяха неразрешени от съда, а по-късно всичко, с цел да се стесни електоралната им база, беше направено от самата съветска войска - най-вече посредством бомбардировки на градове и села в южната и източната част на Украйна.

За да илюстрира процесите, протичащи сега в украинското общество, социологът Алексей Антипович дава образец в ефира на Радио НВ: Степан Бандера към този момент е воин за към 75% от популацията на Украйна. В същото време промени в отношението към тази фигура настъпиха не на запад, а на изток, юг и в централната част на страната: " Всичко, което се отнася до Русия, в този момент е токсично там. Мисля, че тези промени са необратими, като се има поради физическите и психическите загуби, които в този момент понасят украинците ".

" След това, през което минаха хората от Харков, Николаев, Херсон, Одеса, всеки опит (да се каже) нещо за другарство с Русия ще провокира остра нападателна реакция, " ерзац лустрацията " от 2014 година няма да бъде нищо спрямо това би се употребило против такава изразителност " Това е рисковано. Темата за другарството с Русия ще изчезне от нашата политика. Дори тематиката за мира, помиряването пред лицето на продължаващата експанзия ще се възприема като изменничество ", споделя самият Фесенко родом от Харковска област.

Същото важи и за езиковия въпрос, който вследствие на войната е доста евентуално дефинитивно да загуби статута си на един от главните фактори, поляризиращи украинското общество. Ако преди 10 години броят на украинците, които използваха извънредно съветски език в всекидневието, доближаваше 40%, в този момент изследванията демонстрират, че делът им е намалял до 13%.

86% от украинците са за това украинският да бъде единственият държавен език в страната им.

" Повече от сигурен съм, че политикът (който ще предложи други разновидности за решение на езиковия въпрос) просто ще бъде обичай с тояги ", иронизира Антипович.
 Зеленски уверен, че Русия не желае мир
Зеленски уверен, че Русия не желае мир

Вижда руснаците като по-лоши от елементарните терористи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР