За шеста поредна година Лудогорец няма да участва в групите

...
За шеста поредна година Лудогорец няма да участва в групите
Коментари Харесай

5 начина да се разминеш с Шампионската лига

За шеста поредна година " Лудогорец " няма да взе участие в групите на Шампионската лига, въпреки това още веднъж да бе шумно прокламираната цел пред тима. И до момента в който през предишния сезон не доближи единствено мъничко класа против " Малмьо " в плейофите, сега се струпаха доста аргументи българският първенец да не стигне даже до последното затруднение преди груповата фаза. И този път виновността си бе напълно в клуба.

 

Сбъркана селекционна политика

Каквото и да акцентират, това е главният фактор, който коства отпадането на " Лудогорец " от " Динамо " (Загреб). В миг, когато на отбора бе нужна класа, бяха продадени трима титуляри – Алекс Сантана, Пиерос Сотириу и Шакил Пинас. Да, техните прехвърляния ще донесат на клуба над 5,5 млн. евро (по данни на " Трансфермаркт " ), само че пропуснатите доходи от присъединяване в най-елитния клубен шампионат в Европа са доста повече (минимум 15,64 млн. евро).

Отделно бяха освободени още опитни играчи – Джордан Икоко, Вандерсон и Ихинио Марин, които можеха да са от изгода сега, когато съставът се оголи в някои позиции. По-проблемна е не толкоз раздялата с шестима футболисти, колкото че досега е притеглен единствено един нов – Якуб Пьотровски, освен това чак в края на юли, когато квалификациите бяха вече в разгара си. Съответно, той не се е приспособил изцяло. Да, договаря се и за най-малко още две попълнения, само че какво от това, откакто основната задача не е реализирана.

 

Малшанс с контузени и осъдени

И това натежа, макар че един в действителност огромен тим не би трябвало да е подвластен от отсъствието на двама-трима играчи в даден миг. Но " Лудогорец " очевидно не е съумял да балансира по подобен метод състава си, че да надмогне сходни неналичия.

Така португалският халф Клод Гонсалвеш пропусна поради контузия и двата дуела с " Динамо " (Загреб), а Каули Оливейра – реванша. Заради наказване пък в първия мач липсваше Мануел Шоу, а във втория – Бърнард Текпетей. Това провокира кадрова рецесия в офанзива, само че най-много при отбранителните халфове – една от най-ключовите позиции на терена. И тази рецесия докара до по-бързо достигане до наказателното поле на " Лудогорец " от страна на противниците. Резултатът е изтъкнат.

 

Излишно напомпано самочувствие

11 следващи шампионски трофеи на България е удивително достижение, само че и рисково подвига самочувствието на футболистите на " Лудогорец ". Разбира се, такова би трябвало да има, само че в рационални граници. В реваншите против " Шамрок Роувърс " и " Динамо " се видя чудесно, че разградчани нямат тази класа, която твърдят, че имат. И че в тима има вътрешни проблеми, които пречат да се стигне търсеното равнище от преди 7-8 години, към което по този начин се стреми управлението. Пречат и да има колектив.

Призна го и един от водачите в отбора – Кирил Десподов: " Ние, в случай че желаеме да играем на такова високо равнище, би трябвало да минаваме през такива тимове (б.р. – " Динамо " ). Трябва да бъдем по-здрав колектив и да съумеем да бъдем по-търпеливи. Според мен на нашия тим му липсва малко повече да бъдем като един пестник. Да си оказваме помощ повече на терена, а не да се разправяме на терена кой какво е направил ".

Тези приказки – за неналичието на напълно мъничко и по какъв начин идната година към този момент ще се види същинската мощ на " Лудогорец ", се чуват след всяка несполучлива акция за Шампионската лига. И очевидно си остават единствено закани.

 

Съдийството " тук " и " там "

Да не приказваме за съдийски комфорт за  " Лудогорец " в България, тъй като при липса на осъдени рефери след техни мачове подобен е мъчно доказуем. Но да кажем по този начин – някои влизания от страна на играчи на разградчани в България не се свирят. Има и други тънки положения, които се подминават. Резултатът е, че се стига до мачове в Европа, където критериите са безапелационни и заниженото в България внимание към обстановките от страна на играчите на " Лудогорец " (а и на останалите мощни отбори) си оказва въздействие.

" Не обичам да приказвам за съдията, само че през днешния ден той беше 12-ият състезател. В подобен мач да се подиграваш с тим като " Лудогорец "... Даваш през днешния ден три червени картона. Защо?! Явно искаше по този начин да се стече мачът ", оплака се Кирил Десподов. И да има някакво съображение, Беноа Бастиен не бе основната причина за загубите от " Динамо ". Примерно, и в двата мача при първия гол на хърватите бяха направени груби неточности и развоят потегли в нежелана посока.

 

Непрестанните треньорски смени

Вече и на децата в Разград е ясно, че постът на треньора Анте Шимунджа е застрашен при някоя последваща загуба в Европа след неуспеха за Шампионската лига. Така, както стана със Стойчо Стоев, Пауло Аутуори, Павел Върба и Валдас Дамбраускас. Но сходни смени водят след себе си нежелани последици – идващият ментор най-често стартира нова селекция, тимът няма опция да се обиграе добре в продължение на година-две (нещо, което е процедура в огромните клубове). А и за какъв почит от футболистите пред треньора можем да приказваме, откакто те са наясно, че пред тях стои " бушон ", който гърми поради огромните упоритости на притежателите.

И по този начин, всички негативни фактори бяха прилежно покрити, с цел да се стигне до такава степен, че в този момент разградчани ще гледат още веднъж да се реваншират в Лига Европа. Което не е чак толкоз неприятен вид, защото там също има качествени противници. Пък и в случай че там първенците не съумеят да пробият, имат 100% несъмнено утешително показване – в третия по мощ шампионат Лига на конференцията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР