За шеста поредна година благотворителната кампания "Изплети топлина" призовава доброволци

...
За шеста поредна година благотворителната кампания "Изплети топлина" призовава доброволци
Коментари Харесай

"Изплети топлина" призова доброволци да изплетат за бездомните топли шапки, шалове, ръкавици и чорапи

За шеста поредна година благотворителната акция "Изплети топлота " приканва доброволци от цялата страна да изплетат за бездомните топли шапки, шалове, ръкавици и чорапи, от които те ще имат потребност през наближаващата зима.

В последните пет години благотворителната акция "Изплети топлота " е достигнала до 7 000 бездомни и хора в потребност, а изплетените шапки, шалове, ръкавици и чорапи са 11 635. През предходната година бяха дарени дарени топлота и вяра на повече от 2500 хора без дом, потърпевши от разнообразни бедствия, уточни Биляна Вутова, изпълнителен шеф на Фондация "Има метод ".
Плетивата доближават до бездомните посредством дарения до всички Кризисни центрове в страната, както и до домовете за краткотрайно настаняване. На местата, където има координатори на акцията - общо 12, даренията се раздават персонално на хората, останали без дом.

Миналата година са били раздадени персонално шапки, шалове, ръкавици и чорапи на бездомни от София, Пловдив, Монтана, Стара Загора, Ихтиман, Благоевград и други градове. Кампанията е съумяла да доближи и до потърпевшите от злополуката в Хитрино.

Организаторите търсят бездомни и в обществените кухни в страната. Място, което събира нуждаещи се в София, е и храмът "Св. Пророк Илия 2 " в квартал Дружба, където всяка неделя се раздава топла храна на 400-500 индивида.

Сред бездомните има и възрастни хора, както и деца. От фондацията описаха, че около акцията са разбрали, че построеният облик на бездомника в обществото - нормално мъж със зависимости, постоянно не се припокрива с действителността. В тази обстановка заради разнообразни житейски условия може да изпадне всеки.

Тази година акцията ще подчертава върху включването на младежи и възпитаници в самодейността. Ще има открити уроци по плетени. За присъединяване в "модерните седенки " са поканени всички, които имат предпочитание да поддържат акцията, само че нямат уменията да го създадат. Там те ще научат съществени техники и ще могат да създадат своето подаяние. Ще бъде подчертано и на това, че изработването на плетива може да бъде терапия за избрани групи хора.
Тази годна следва и тридневното издание на Фестивал на плетивата "Шарена плетеница ". От 10 до 12 ноември в Park Center в София празникът на плетивата ще събере хора с обич към плетенето, предпочитание за нови умения и друг прочит на обичайни плетачни техники. На 7 октомври ще има и урок само за мъже под наслов "Модерно е да можеш повече ". Сред самодейностите са плетене на играчки на една кука, техники за бързо плетене на чорапи, за което се изисква изключително майсторство, обясниха уредниците.

Желаещите да се включат в самодейността могат да го създадат посредством Facebook страницата на "Изплети топлота ", както и посредством уеб страницата на Фондация "Има метод ". Благотворителната акция си има и ателие в София.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР