За седма поредна година Европейският парламент определи българския евродепутат от

...
За седма поредна година Европейският парламент определи българския евродепутат от
Коментари Харесай

За седми път Андрей Новаков е избран да представлява Европарламента в преговорите за годишния бюджет на ЕС

За седма поредна година Европейският парламент дефинира българския евродепутат от ЕНП / ГЕРБ Андрей Новаков да съставлява институцията в преговорния развой за годишния бюджет на Европейския съюз. Новаков е единственият българин в преговорния екип и по силата на това решение следва той да пази позицията на Европарламента в тристранните срещи с Еврокомисията и Европейския съвет, където да бъде открит компромис във връзка с финансовата рамка на Европейски Съюз за 2023 година

Процедурата по правенето на бюджета към този момент е в ход, като по-рано през месец юни Европейската комисия предложи годишен бюджет на Европейски Съюз от 185,6 милиарда евро за 2023 година, който да бъде допълнен с близо 113,9 милиарда евро безплатни средства по линия на инструмента " Следващо потомство Европейски Съюз " (NextGenerationEU). Комисията планува още през годината да бъдат импортирани спомагателни оферти за финансиране, свързани с икономическото възобновяване и растежа след пандемията от ковид и за справяне с провокациите, зародили от войната в Украйна. В първичното предложение на Европейска комисия се плануват 53,6 милиарда евро за общата селскостопанска политика, а 46,1 милиарда евро - за районно развиване и доближаване. 1,2 милиарда евро са планувани за защита.

От своя страна на последната си пленарна сесия в Страсбург Европейският парламент гласоподава и одобри позицията си за договаряния за бюджета на Европейския съюз, в която българският евродепутат Андрей Новаков настоя за над 50 млн. евро повече за развиване на основни политики. Предложените от него промени в бюджета за следващата година целят обезпечаване на в допълнение финансиране в областите с най-наболяла нужда от поддръжка за възобновяване на стопанската система и подсилване на системите за сигурност, защита и предварителна защита от финансови измами.

Още през м. септември Новаков подава предложенията си за промени в отрасловата Бюджетната комисия на Европарламента, като в тях настоя за нарастване на средствата в 6 посоки. Сред тях са спомагателни средства за инфраструктура за цифрови услуги (Механизъм за свързване на Европа), поддръжка активността на основни европейски структури като Европейската прокуратура, ОЛАФ, Европейски фонд за защита (ЕФО), поддръжка за военна подвижност и Инструмента за финансово подкрепяне за ръководството на границите и за визите.

Предстоят договаряния по промените в тристранен формат с присъединяване още на Комисията и Съвета, като се планува финалното гласоподаване на бюджета на Европейски Съюз за 2023 година в Европейския парламент да бъде през месец ноември.

Андрей Новаков е член на Европейския парламент за втори следващ мандат. През последните шест години той е част от преговорния екип на Европарламентa за годишните бюджети на Европейския съюз. Той е координатор на ЕНП в Комисията по районно развиване и взе участие в още три парламентарни комисии - Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по превоз и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен надзор (CONT).
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР