За съмнения за използването на опасни пестициди алармират жителите на

...
За съмнения за използването на опасни пестициди алармират жителите на
Коментари Харесай

Деца се обринаха от опасни пестициди в Долна Митрополия

За подозрения за потреблението на рискови пестициди сигнализират жителите на Долна Митрополия.
Съмненията се появили в началото, откакто група деца играели футбол на равнища. Впоследствие децата получили алергична реакция и се обринали. Хората от града са на мнение, че повода за това е пръскането на земеделските площи с рискови пестициди, оповестява Нова тв.
Техните опасения поддържат и пчеларите в региона, които също са на мнение, че арендаторите на земята употребяват непозволени химикали за обработката на културите си.
Пчеларят Мирослав Маринов уточни пред малкия екран, че нерегламентираното напръскване от страна на земеделския производител е станало на 24 април. След като Маринов посетил мястото, той видял, че в непосредствена непосредственост играят деца.
Свиках комисия и на идващия ден стана ясно, че децата са в болница с алергична реакция. Препаратът е български, с 28 дни карантинен период на напръскване. Няма химичен препарат, който да е безопасен. Имаше и вятър, който го разнесе, описа още пчеларят.
Маринов показа и че към 40% от пчелите му са отровени.
По думите на ръководителя на регионалния пчеларски съюз в Плевен Юлия Станчев в района няма община, в която да няма случаи на отравяне на пчели.
Затова бил проведен и митингът на 4 май, в който се включиха пчелари от цялата страна.
Пръска се денем, когато категорично е неразрешено. Пчеларите не са предизвестяват. Санкцията е от 500 до 1000 лева за отравяне на пчели. До момента обаче няма санкциониран земеделец, разясни още Станчев.
Припомняме, че митингът на пчеларите от предходната седмица стана мотив за свикването на незабавен съвещателен съвет по пчеларство по предписание на земеделския министър Румен Порожанов. На срещата ще участват, както пчелари, по този начин и зърнопоризводители и други земеделци.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР