За съжаление, трябва да признаем, че почти по всички оперативни

...
За съжаление, трябва да признаем, че почти по всички оперативни
Коментари Харесай

Усвояването на европарите се забавя фатално

За страдание, би трябвало да признаем, че съвсем по всички оперативни стратегии има закъснение към този момент за трета година, съобщи през вчерашния ден пред БНР ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. "Това е и една от аргументите за образуването на бюджетен остатък, тъй като плануваните за финансиране пари от бюджета не могат да бъдат изхарчени. Всички тези икономии, направени през годините 2017 и 2018 година, ще бъдат изхарчени евентуално през идващите две години, в края на програмния интервал ", разяснява Стоянова. Тя разясни, че сега остатъкът е 2,5 милиарда лева, само че ще бъде стопен до края на годината. Въпреки това за 2019 година също е очакван недостиг от 0,5% от Брутният вътрешен продукт.
Проектобюджетът за идната година наподобява малко необичайно на фона на осъществяванията от предходните три години. Планираният бюджетен недостиг, в случай, че три години поред имаме остатъци, е малко необичайно. Това е още по-озадачаващо поради упованията за забавянето на международния стопански напредък, в това число този на Европейски Съюз, от който сме по-зависими, разяснява Калоян Стайков от Института за пазарна стопанска система. Според специалиста от тази позиция бюджетът следва да е по-консервативен и вместо да залага недостиг, да се планува някакъв буфер под формата на най-малко дребен остатък. Това е някакво опазване на линията на фискална политика, която е по-скоро да се носим по течението, в сравнение с да се напрягаме да създадем съществени структурни промени, в това число в бюджетната сфера, които могат да доведат до по-добра среда за бизнеса и надлежно до по-високи приходи, акцентира Стайков.
Бившият финансов министър проф. Христина Вучева оспори тезата за забавения напредък и консервативния бюджет. Според нея предстоящото закъснение "съвсем не значи, че би трябвало на този принцип да се подчини или единствено на това изказване правенето на един бюджет, бюджетът има различен смисъл, друго наличие ". Според Вучева, бюджетът е изработен по този начин, както се прави години наред, само че липсва връзката с програмата на държавното управление, "за да се разбере разноските и политиките, свързани с тези разноски, дали способстват за осъществяване на програмата ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР