За съжаление, ще има нужда доста дългове да се вземат

...
За съжаление, ще има нужда доста дългове да се вземат
Коментари Харесай

Икономистът Стоян Панчев: Ще теглим още дългове. Не можем сега да се опитваме да влезем в еврозоната

" За страдание, ще има потребност много задължения да се вземат в близкото бъдеще поради и все по-разширяващия се недостиг. "
Това съобщи пред БНР икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за стопанска система и политика (ЕКИП).

Според него предвид на обещанията на партиите преди изборите " няма по какъв начин да се чака по-добра фискална дисциплинираност ".

" Прочутата фискална дисциплинираност, която с помощта на валутния ръб доминираше българските обществени финанси в последните години, стартира да изчезва. "

По-добре да сме със служебно държавно управление, което не може прекалено много да се разшири в разноските, счита Панчев.

" Ако в действителност чакаме недостиг над 10% за идващия бюджет, 2023-а година, това е извънредно проинфлационно. За да лимитираме фискалния резултат върху инфлацията, който нашата страна основава върху инфлацията, ще би трябвало да балансираме бюджета, избрани разноски да бъдат фрапантно понижени ", разяснява Стоян Панчев в предаването " Преди всички ".

Той изрази съмнение, че усилването на реториката за влизане в еврозоната може би е обвързвано с " очевидната вяра " да се освободи валутният запас и " някаква част от него да бъде изхарчена ".

" Не е вярно в този момент да се опитваме да влезем в еврозоната, тъй като този достъп до спомагателна ликвидност за държавното управление също ще бъде проинфлационен. Може да докара до по-малко проблеми за политиците, само че ще докара до по-високи цени и повече проблеми за естествения българин. По-разумният метод е този на Румъния – да изчака този интервал на висока инфлация, на проблеми в еврозоната и да преглежда възможното влизане в еврозоната през 2029 година. "

От гълъби Федералният запас и Европейската централна банка се трансфораха в ястреби, търсене на политическо улеснение, означи в разбора си икономистът.

" Ние подвластен значително от политиката на ЕЦБ. Това повишение на лихвения % ще стигне и до нас, ще има усмиряване на темпа на растеж на инфлацията, то към този момент се вижда. "

Литва и Естония са доста над нашата инфлация – над 25%, посочи той.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР