За съжаление, отношенията между България и Северна Македония са на

...
За съжаление, отношенията между България и Северна Македония са на
Коментари Харесай

Буяр Османи: Отношенията между България и Северна Македония са на най-ниското възможно ниво

За страдание, връзките сред България и Северна Македония са на най-ниското допустимо равнище, в това число и в доверието сред нас. Това сподели министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Изборите в България и двете служебни държавни управления не са спомогнали за превъзмогване на разликите и за повдигане на ветото от наша страна, разяснява той. „ Фактът, че има политическа власт в България към този момент ни дава вяра, че две законни управляващи могат да седнат и да приказват по всички въпроси. Първите послания дават оптимизъм, тъй като тъкмо това казвахме самите ние - би трябвало да има изчерпателен метод. Историята - да, значима е, само че ние всеки ден вършим история, сътворяваме история. Мисля, че този нов метод с включването на сегашното и бъдещето за нас е значимо обръщение. ", уточни Османи.

6-месечният интервал, деклариран от българския министър-председател, обаче, съгласно него е прекомерно дълъг. „ Защото РСМ прекомерно дълго чака този развой, а престижът на Европейския съюз в този район е изправен пред съществено предизвикателство. Можем да седнем още на следващия ден, да продължим с диалозите и още през месец януари да има решение ", счита външният министър на РСМ.

РСМ няма да се меси във вътрешното устройство на Република България във връзка с метода на организацията на нейните жители, съобщи Османи. „ Нашата позиция е, че това е въпрос, на който самата България ще взема решение по какъв начин да се провежда. По отношение на останалите въпроси - за речта на омразата, за работата на историческата комисия, вписването на българите в Конституцията на РСМ, въпросът за реабилитацията на жертвите от комунизма, за късото и дългото название на страната, ние отговорихме, само че за жалост не получихме отговор от българска страна ", разяснява Османи.

Регионът няма опция, с изключение на Европейския съюз, безапелационен бе Буяр Османи. „ Ние не сме в периферията, ние сме в сърцето на Съюза. Регионът е обграден от страни членки. Няма по какъв начин Съюзът да има дупка в сърцето ", сподели още Османи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР