За съжаление, не знаем дали сме достигнали пика на зараза

...
За съжаление, не знаем дали сме достигнали пика на зараза
Коментари Харесай

Безлов: Всичко сочи, че броят на заразените е много повече от регистрираните

За страдание, не знаем дали сме достигнали пика на болест у нас. Това съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия " Денят стартира " Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията.

По думите му, има два доста съществени казуса - броят на PCR тестванията стартира да пада, спрямо предходните седмици. Същевременно, позитивните проби, се качват и стигат 40% по отношение на направените PCR проби.

Другият проблем е, че доста внезапно нараства броят на антигенните проби, които хората сами си заплащат и които се вършат в лечебни заведения и разнообразни РЗИ-та, само че не влизат в общата статистика.

Така че, ние продължаваме да не знаем дали сме достигнали пика.

За мен е извънредно тревожна обстановката с броя на хората в лечебните заведения, изясни Безлов. По думите му, с изключение на в София, обстановката е доста тежка в Шумен и Габрово.

В последната седмица имаше области със спад, само че и такива с внезапно нарастване на броя. Всички оценки са, че броят на болните е доста повече, въпросът е какъв брой, акцентира Безлов.

Пролетта правихме извадкови проучвания за % на инфектираните по отношение на диагностицираните и съотношението беше 7-8-10 пъти повече инфектирани, в сравнение с диагностицирани, изясни специалистът.

Имам своите подозрения, че броят на смъртните случаи стартира да се подценява при отчитането.

Има доста такива знаци. От септември насам има доста стръмен растеж на смъртността. Тази седмица, която мина, бяха 459, което са 66 случая дневно и те не престават да порастват с всяка седмица, тъй като знаем, че смъртността при COVID-19 закъснява по отношение на броя на нови инфектирани, изясни Безлов.

Системата в един миг сама ще се счупи, даже и в случай че не вкарваме локдаун. Въпросът е, в случай че решим да го въведем, да не е прекомерно късно, счита още специалистът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР