За съжаление, моите притеснения, че в проекта на Закона за

...
За съжаление, моите притеснения, че в проекта на Закона за
Коментари Харесай

Няма да ставам съучастник в заблуждаването на хората с увреждания, каза Манолова

За страдание, моите терзания, че в плана на Закона за хората с увреждания няма никаква промяна, а единствено реплика на такава, че има замяна на обещанията, които бяха дадени, се оказаха изцяло основателни и аз няма да ставам съизвършител в това заблуждаване на хората с увреждания. Това сподели омбудсманът Мая Манолова след присъединяване си в съвещанието на работната група в Министерството на труда и обществената политика, която изготвя плана на Закон за хората с увреждания.

Манолова бе безапелационна, че въпросният план възпроизвежда на 70% в този момент настоящия, като огромна част от текстовете даже са влошени, вместо да бъдат усъвършенствани.

„ Сърцевината на Конвенцията за отбрана на правата на хората с увреждания е самостоятелната оценка, самостоятелният метод за нужната поддръжка за всеки човек с увреждане. Според този план не е ясно по какъв начин ще се прави тази самостоятелната оценка, какви са разпоредбите, критериите, правилата, методиката. Не е явен съставът на комисията, която ще прави тази оценка, само че още по-притеснителното е, че поддръжката, която ще бъде обезпечена вследствие на тази оценка се свежда до 4 посоки, които и сега се плануват от настоящия закон “, съобщи Манолова.

Тя уточни, че става въпрос за помощ за адаптиране на жилище, помощни средства за медицински произведения, финансова помощ и обществени услуги, което включва и асистентска поддръжка, само че нищо не се трансформира във връзка с помощните средства.

„ Хората с увреждания упорстват да получават нужното им помощно средство и здравно произведение, а не избрана сума, с която да се снабдят с такова “, сподели омбудсманът. Тя бе безапелационна, че хората с увреждания освен няма да могат да се снабдят с нужните им съвременни помощни средства и медицински произведения, само че в същото време се основава опция и за злоупотреби.

„ Финансовата поддръжка също не е ясно по какъв начин ще се дефинира, само че има подозрения, че 4-те групи, които са изписани в този план на хората с увреждания, се дефинират още веднъж съгласно здравната експертиза, тип и степен на увреждане и % на продуктивност. Просто самостоятелната оценка най-вероятно ще се свежда до това - индивидът да бъде включен в съответната група и да получава финансова поддръжка, като въобще не е ясно по какъв начин ще се дефинира “, акцентира Манолова.

Тя напомни, че дружно с протестиращите майки на деца с увреждания е внесла в Народното събрание законопроект за персоналната помощ, само че в плана на МТСП асистентската помощ е сведена единствено до едно неразбираемо изречение.

„ Социалните услуги са предмет на различен закон, който се чака да бъде направен в най-близки периоди. Това, с което разполагам аз и моят екип е концепцията за обществените услуги. Има доста положителни неща в нея, само че липсва основното, а точно дейностите, които ще бъдат включвани в тези обществени услуги “, добави публичният медиатор.

Манолова бе възмутена, че пълномощията още веднъж ще бъдат в изпълнителната власт, която ще взема решение по какъв начин ще прави самостоятелната оценка, както и какви ще бъдат обществените услуги и последствията и поддръжката за хората с увреждания от тази оценка.

Междувременно майките на деца с увреждания напуснаха работната група по Закона за хората с увреждания в символ на противоречие, че нито едно от техните оферти по законопроекта не е било признато.

„ Това, което желаеме да споделим е нашето противоречие и оскърбление от това, че прекарахме месеци в нещо, което няма да види бял свят. Усилията, предложенията, взаимното почитание отидоха в голяма бездна “, безапелационни бяха те.

„ На процедура безусловно нищо не се трансформира и аз като омбудсман не желая да ставам съизвършител в тази реплика на промяна, не желая да вземам участие в това подвеждане на хората с увреждания и съм длъжна да кажа ясно какво съставлява този план на Закона за хората с увреждания. С моите специалисти ще продължим да участваме в работната група, тъй като това е сериозният институционален метод, само че съм надълбоко резервирана какво ще излезе като краен артикул “, съобщи още Мая Манолова.

От своя страна министърът на труда и обществената политика Бисер Петков се съгласи, че в плана, готвен от МТСП, промяната отсъства, само че се оправда, че това са предложенията, които са постъпили на този стадий.

Манолова разяснява и признатите от Народното събрание промени по отношение на интеграционните надбавки в Закона за интеграция на хората с увреждания, които вместо краткотрайна мярка, бяха бетонирани като безсрочни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР