За реставрацията на късноантичния мавзолей до Южния парк се заговори

...
За реставрацията на късноантичния мавзолей до Южния парк се заговори
Коментари Харесай

Ще реставрират античния мавзолей край Южния парк с близо 1 млн. лева

За реставрацията на късноантичния пантеон до Южния парк се заприказва още напролет на 2019 година, само че едвам през днешния ден от Столична община оповестиха, че плануват дейностите по спасяването на мавзолея да стартират тази година.

Стойността за неговата реализация е 989 353 лева Част от тях - 491 560 лева, ще бъдат обезпечени безплатно по европейската стратегия за трансгранично съдействие Интеррег – ИПП България – Сърбия, а останалите 497 793 лева ще дойдат от бюджета на Столичната община.

Предвижда се да стартира осъществяване на консервационно-реставрационни действия по археологическите остатъци от мавзолея и по саркофазите, отчасти покритие на мавзолея. Ще бъде изработен и информативен център, озеленяване, алейна мрежа с осветяване, както и места за отдих и детски ъгъл, оповестяват от столичното кметство. Историческият обект се намира на улица „ Димитър Хаджикоцев “ 110 в квартал "Лозенец ".

Служителите от Регионален исторически музей – София са провели среща с представители на етажните собствености от прилежащите здания, на която жителите бяха осведомени с бъдещите действия.

Проучванията на обекта са осъществени през 2001-а, само че и до през днешния ден тази скъпа археологическа находка не беше налична за гости.

Мавзолеят, оголен в столичния квартал „ Лозенец “, евентуално е повдигнат през втората четвърт на ІV в. и просъществува до третата четвърт на V в. Предполага се, че тук се намира крайградско имение на почитан сердикийски жител, в чиито лимити попада и мавзолеят. Вероятно в него са заровени той и членовете на неговата фамилия.

Най-ценният предмет, открит при изследванията и експониран в залите на Регионален исторически музей – София, е ваза вид Диатрета (vas diatretum) от втората половина на ІV в. Тя съставлява първокласна чаша от два пласта стъкло с ажурна мрежеста декорация и фигурално-растителен фриз в кобалтовосин цвят. Композицията изобразява Дионисиева сцена, в центъра на която е господ Дионис.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР