За разлика повечето от ключовите си търговски партньори от Западна

...
За разлика повечето от ключовите си търговски партньори от Западна
Коментари Харесай

25 български компании са сред 500-те най-големи играчи в ЦИЕ. Кои са те?

За разлика множеството от основните си търговски сътрудници от Западна Европа ЦИЕ се възвръща по-бързо след последствията от пандемията. Докато районът на ЦИЕ записва по-лека криза през 2020 година със междинен напредък на Брутният вътрешен продукт, достигащ -3,7% спрямо -5,5% в Западна Европа , възобновяване на ЦИЕ през 2021 година също беше по-впечатляващо, достигайки 5,7% спрямо 4,7% в Западна Европа. Това се споделя в отчетът на Coface, където се класират топ 500 компании за 2021 година от района.

2021 година донесе удобна среда и за най-големите бизнеси в Централна и Източна Европа. Въпреки че към момента е изправена пред провокациите на пандемията от Covid-19, икономическата интензивност се възвърне от спада през 2020 година В резултат на това, 500-те най-големи бизнеса в района означиха внезапно възходящи доходи и по-високи облаги.

България на 6-то място с 25 компании в класацията по страни , следвана от Литва (22 компании, Словения с 15 компании в класацията, Сърбия (13), Хърватия с 11, Латвия с 6 и Естония с 5. По-малко от 20% от общия оборот от Топ 500 на ЦИЕ идва от тези страни.

Място номер 1 както в класацията на компанията се заема от Полша (153 компании) от години наред. В страната са най-големите предприятия в района (среден оборот от 2 милиарда евро) с общ оборот, възходящ с 26% през 2021 година по отношение на миналата година. Полша е най-голямата страна в района с максимален брой поданици, което е евентуална потребителска база за фирмите. Полските компании са дейни както на вътрешния, по този начин и на външния пазар. На второ място е Чехия (92 компании), на трето Унгария (64), Румъния (59), Словакия (35).

" ЦИЕ е по-малко подвластна от услугите, в това число заведенията за хранене и бранша на хотелиерството, които бяха мощно наранени по време на пандемията, заради блокиране, ограничавания за пътешестване и дребен брой клиенти доверие, което нанесе голям удар върху разнообразни западноевропейски стопански системи ", споделя Гжегож Шилевич, районен икономист на Coface Централна и Източна Европа.

Компаниите

Полската PKN Orlen остава непобедима на челното място, укрепвайки позицията си с оборот, който скочи с 52%, до момента в който през миналата година беше намалял с 23%. Чешката Skoda Auto е на второ място, мултинационалната нефтена и газова компания MOL Унгария е на трето, а полската държавна PGNiG заема четвърта позиция. Топ пет се затваря от търговецът на дребно Jeronimo Полша. Следват ги полската енергийна компания PGE (7-ма) и Volkswagen Словакия (8-ма) бяха към този момент на върха в предходни ранглисти. Повечето от тях записват по-висок оборот. Производителите на коли като Skoda Auto и Volkswagen Словакия записват единствено леко нарастване на приходите с 0,4% и 2,3% заради спирания на веригата за доставки.

Български представители

Сред българските компании в топ 500 са Български енергиен холдинг (БЕХ) - 15-о място Аурубис България - 45-о място, Национална електрическа компания - 97-о място, " Еврохолд България " - 112-о място, " Лукойл България " - 142-о място, " Астра Биоплант " - 143-о място, АЕЦ " Козлодуй " - 167-о място, " Адванс Пропъртис " - 197-о място, " Булгаргаз " - 221-о място, " Сакса " - 232-о място, " БиЕй Глас България " - 233-о място, " Кауфланд България " - 253-о място,  " Софарма " - 304-о място,  " Лидл България " - 316-о място,  " Олива " - 351-о място, " А1 България " - 449-о място.

Три основни бранша (автомобилостроене и превоз, рандеман и преправка на петрол и газ, неспециализирана търговия), показани от най-големите компании в района, не престават да образуват 53% от общите доходи, демонстрира още отчетът.

Секторът на потребни изкопаеми, химикалите, нефт, пластмаса и фармацевтичните артикули още веднъж е най-големият в класацията ЦИЕ ТОП 500. Секторът се радва на един от най-високите скокове на чистата облага (+331,5%). През 2021 година цените на петрола скочиха с 52%, като се възползваха от възстановяващите се промишлености и стопански системи. Това сътвори благоприятни условия за генериране на облаги от маржове на пречистване, изключително като се има поради възходящото търсене след блокиране и съживяването на международната търговия.

Всички браншове записват растеж на оборота, заради ускорение. Това повлия върху финансовите индикатори на фирмите, заради началния стадий на пандемията и обвързваните с нея локдауни.

Секторът на текстил и облекло претърпя спад в търсенето, както и смяна в потребителските желания през пандемичната 2020 година, само че през идната година означи най-голям растеж на оборота от 60,3%.

Най-слабо нарастване на оборота пък е маркирано в строителството (+9,5%) и автомобилостроенето и превоза (+9,6%), които към момента демонстрират солидни темпове на напредък. Повечето браншове съумяха да генерират по-високи чисти облаги, като най-големият печеливш беше металите (+ 437%).

Най-добре оценената промишленост в ЦИЕ ТОП 500 е дребна: дървообработването и мебелите имат единствено петима представители в класацията , само че означават растеж на оборота от 27,9% и повече от двойно нарастване на чистата облага.

Въпреки, че автомобилостроенето и превозът остават на върха, секторът се развива относително едва спрямо други. Индустрията остава преобладаваща в четири страни: Чехия, Унгария, Румъния и Словакия.

Интересен е и секторът неспециализираната търговия . Оборотът в най-големите бизнеси от тази промишленост се увеличи с +19,3%, до момента в който фирмите също съумяха да отбележат по-високи чисти облаги (+22,8%).
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР