За разлика от Суецкия канал, Панамският се захранва от сладководното

...
За разлика от Суецкия канал, Панамският се захранва от сладководното
Коментари Харесай

Ще се спаси ли Панамският канал?

За разлика от Суецкия канал, Панамският се зарежда от сладководното езеро Гатун, чиито води в последно време падат под сериозното равнище, отбелязва Военновъздушни сили. Езерото, респ. Панамският канал, разчитат на дъждове, които прогресивно понижават. Липсата на превалявания и метеорологичният феномен Ел Ниньо са съществена причина за втората най-сушава година в 110-годишната истроия на канала.

Миналият октомври беше най-сухият месец, откогато се води статистиката, като в региона на Панамския канал паднаха 41% по-малко превалявания от естественото. Това заплашва трафика на артикули по канала, чиято годишна стойност е Щатски долар 270 милиарда. Броят на корабите е понижен от 36 на 24 на ден. Въведен е и режим за икономисване на водата, която задвижва шлюзовете на канала.

Ситуацията заплашва международната търговия. При естествена употреба през Панамския канал минава към 5% от световната морска търговия и 40% от контейнерния трафик на Съединени американски щати. Но с изключение на за трафика по канала, администрацията му обезпечава и питейната вода на половината население на страната,...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР