За разлика от сладкото и горчивото, при които биолозите са

...
За разлика от сладкото и горчивото, при които биолозите са
Коментари Харесай

Изненадващо откритие свърза киселия вкус с вътрешното ухо и равновесието

За разлика от сладкото и горчивото, при които биолозите са разпознали тъкмо кои протеини от вкусовите кафези на езика „ разпознават “ съответните молекули, киселия усет на киселини като лимонен сок и оцет до неотдавна оставаше загадка. Наскоро учени откриха протеин във вкусовите кафези на мишките, който играе основна роля в чувството на киселото.

Странното е единствено, че биолозите познават този протеин от години. Преди той е бил открит във вътрешното ухо или вестибуларния уред, на мишките, хората и доста други животни, защото е нужен за поддържането на възприятие за равновесие.

Подобни открития се натрупват от ден на ден в последното десетилетие, защото откривателите имат все по-детайлен взор върху това кои гени употребяват клетките. Така учените са разкрили, че рецепторите за аромат работят и в бъбреците, рецепторите за горчиво участват в синусите и тестисите, а в пикочния мехур участват рецептори за сладостен усет. Изглежда, че тези протеини работят като датчици в тези и други тъкани. Но вместо да изпращат обръщение за ягодата, която отхапвате, те имат функционалността да изпращат известие за нахлуващи бактерии, да вземем за пример, или за контролиране на кръвното налягане след ястие. Очевидно еволюцията обича многофункционалните принадлежности. Все още учените не са

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР