За произхода му се спори, посочва Euronews. В древен Рим

...
За произхода му се спори, посочва Euronews. В древен Рим
Коментари Харесай

Защо и как се шегуваме на Първи април

За произхода му се спори, показва Euronews. В античен Рим са чествали „ Хилария ” („ радостно “ на латински), когато хора от простолюдието се маскирали като благородници, пародирайки превзетото им държание. Пролетният „ Празник на простаците ” е сресновековна традиция в доста европейски култури, включваща главно карнавал, още веднъж за безнаказани смешки с по-висшите съсловия.

„ Реваншът ” на благородниците е маркиран в първото документирано споменаване на Деня на нелепостта в хумористична фламандска поема от 1561 година, която разказва по какъв начин аристократ разиграва своя прислужник, възлагайки му безсмислени задания, като в края на всяко „ задание ”, се извинява, че се е пошегувал.

Данни за Деня на нелепостта дава и публикация на първа страница в лондонски вестник от 2 април 1698 година, която гласи: „ Вчера няколко души бяха изпратени до Тауър, с цел да следят къпането на лъвовете “. Макар че сходен обред в съществуващата тогава зоологическа градина в лондонската кула в никакъв случай не е бил осъществяван, тази смешка се повтаря и „ взема...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР