За принципите на здравословното хранене, назаем от богатия професионален опит

...
За принципите на здравословното хранене, назаем от богатия професионален опит
Коментари Харесай

Организмът има способността да се самовъзстановява, той единствено е лекарство на себе си ♥ Д-р Георги ГАЙДУРКОВ

За правилата на здравословното хранене, назаем от богатия професионален опит на доктор Гайдурков и книгата му „ Човешкото хранене “ (Изд. Санитас КЦЛП).

Принципи на здравословното хранене

Въз основа на нашия опит самоуверено можем да твърдим, че съществува формула на хранене, която подсигурява живот без заболявания. Тази формула е известна. Тя може да възвърне и вашето здраве, в случай че то към този момент е нарушено. Разбира се, тя е антична, колкото света, само че и толкоз нова и изненадваща, колкото и едно забравено богатство, което още веднъж открито, може да промени живота ви радикално. Именно в това вълнуващо премеждие се състои и нашето предложение.

Ние сме уверени, че здравословното хранене е:

1. Просто

То е просто във всевъзможен смисъл, тъй като е естествено, а природата борави с елементарни способи, защото простотата (целостта) е фундаменталният й принцип. Най-напред забравете калориите. Това е към този момент история. Калориите са чисто количествен аршин и указват единствено за силата, отделила се от дадена храна, изгорена в калориметрична камера. Впрочем, досещате се и сами, че след такава процедура полученото нещо надали бихте си го поставили в чинията. Оказа се, че с изключение на калориите има редица други, доста по-важни фактори в храната, които имат значение за здравето ни. Така че играта с изчисление на калории свърши. Ще се съгласите, не беше и доста занимателна. Нека дишаме умерено, никой повече (най-малкото ние самите) няма да ни брои залъците. Както се споделя, не сте виждали дебела маймуна (освен в зоопарка), нали? Е, добре - тя не брои калории. В Хунза не схващат безусловно нищо от научна диетология, а са най-здравото известно племе в света. Дори „ злите езици “ настояват, че съгласно една статистика, тези, които най-рядко ходели на доктор, живеели най-дълго. За страдание, шегата е истина.

Здравословното хранене е просто като артикули, просто е и по комбиниране (ще се убедите сами), просто е и като процедура, тъй като разсънва вашия натурален нюх към храната. За нея организмът си спомня като за нещо свое и родно и я приема с ненаситност. И се засища без да е преситен, тъй като естествената храна възстановява положителното действие на личните регулативни системи в организма.

2. Лесно

Всъщност лесното е разследване на елементарното. Не ви е належащо да мислите и да се тревожите за толкоз доста неща, свързани с храненето както до момента (например няма повече да се тревожите дали сте нахранили задоволително калорично вашето дете). Но то е елементарно и в един доста по-широк аспект. То обезпечава вашето здраве, бидейки съответното „ гориво “ и „ материал “ за съответната система - вашия организъм. Бидейки здрави, вие сте свободни. Помислете единствено какъв е животът на един хронично болен, по какъв начин реагира той? В какви краски вижда света? И елементарно ли е на тези към него?

Лесното в едно, е елементарно във всичко. И това е разследване от целостта на природата (единството). Когато сте здрави, здрав и елементарен ще бъде и животът ви!

3. Достъпно

Най-основните и най-великите неща са налични за всеки. И в това е иронията на живота - труднодостъпно е единствено нещо, което е маловажно и в края на краищата ненужно. Слънцето, въздухът, без които не можем, са налични за всеки. Така е и с естествената храна и със здравето. Те са налични за всеки. Един здравословен дневен рацион може да се сформира от доста елементарни, налични и сезонни артикули. Използвайте в живота си този тест: в случай че нещо ви се коства доста недостъпно, не съжалявайте, то сигурно не ви би трябвало. В един миг ще установите това! Лидия Ковачева споделяше: „ Ако една билка е доста рядка, в случай че пораства на недостъпно място, то тя е там, с цел да не я ползваш. Билките, които обезпечават здраве, порастват край пътя! “

4. Евтино

Просто, елементарно, налично, на ниска цена. Всъщност приказваме за едно и също. Това са синоними. Естествено, че това, което го има на всички места, което всеки може да си го вземе, то ще бъде и на ниска цена. А най-важните неща са безвъзмездни. Здравето, да вземем за пример, не коства нищо, тъй като самият ви организъм има способността да се самовъзстановява, той само е лекарство на себе си. Консултацията при един доктор може да има цена, само че забележете, че цена има консултацията, а не здравето!

Това е още един тест на живота: Ако нещо е доста скъпо - то сигурно е със съмнителна стойност - в действителност, в случай че помислите малко, ще разберете, че то изобщо не ви би трябвало. Най-излишните неща са най-скъпи.

Избрано от: „ Човешкото хранене “, Д-р Георги Гайдурков, Изд. Санитас КЦЛП, 2013 година
Снимка:

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР