За пример: Забраняват всякакво ново строителство в стария Охрид! Затягане на

...
За пример: Забраняват всякакво ново строителство в стария Охрид!
Затягане на
Коментари Харесай

За пример: Забраняват всякакво ново строителство в стария Охрид!

За образец: Забраняват всякакво ново строителство в остарелия Охрид!

Затягане на режима на запазване на комплекса монументи в остарялата градска част на Охрид е приело държавното управление на Северна Македония. Това става с утвърждения проектозакон за изменение и допълнение на Закона за оповестяване на остарелия град на Охрид за културно завещание от изключително значение.

Най-съществената смяна е, че в остарелия град няма да е допустимо да се строят нови здания, пристройки и надстройки до приемане на новия обстоен организационен проект на града, оповестяват от държавната пресслужба.

„ Това ще насърчи способените органи да актуализират геодезическите проекти на 19 градски комплекса и да одобряват нови подробни устройствени проекти, които да включват и защитни, и консервационни действия, с обстоен режим за отбрана “, прецизират от Министерството на културата на Северна Македония.

Проектозаконът съдържа разпореждания за характерен режим на отбрана на остарялата градска част на Охрид и неговата контактна зона, чиято цел е да предотврати дейности, които могат да причинят вреди, необратима смяна или заличаване на монументалния комплекс.

Старият градски център на Охрид, който е и столица на България през междинните епохи е неразделна част от обекта, предпазен като „ Охридската естествена и културно-историческа зона ”, вписан в листата на ЮНЕСКО за международно завещание.

Източник: Българска телеграфна агенция

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория Живот

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР