За президента Румен Радев договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество

...
За президента Румен Радев договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество
Коментари Харесай

Президентът поиска политиците да изпълняват с храброст договора с Македония

За президента Румен Радев договорът за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Македония е отворил нова страница в нашата история и единствено от нас зависи какво ще запишем в нея. " Пожелавам смелост на политиците и от двете страни на границата, да се борят за духа, а не за буквата на този контракт ", разгласи Радев пред публицисти преди да отпътува за Македония, където отдаде респект на военния мемориал в Ново село на героите от 11-а Македонска дивизия и починалите български бойци в Балканската, Междусъюзническата и Първата международна война.

Според Радев образец за този нов дух в връзките сред двете ни страни е присъединяване през днешния ден на военна рота на македонската войска в парада по случай Деня на храбростта и празника на Българската войска.

" Аз съм уверен, че общата ни хилядолетна история ще надделее над идеологическото опълчване, което беше злонамерено програмирано в нашите връзки през последните десетилетия. Дължим тези старания на нашите предшественици ", разгласи Радев, запитан дали празничния ден ще помогне да бъде открита точката за единодушие по историята на двете страни.

" Наш синовен дълг е да пазим паметта на всички, които не се завърнаха от бойното поле. На тях изискуем самопризнание и поклонение ", сподели президентът на тържествена възпоменателна гала на Българското военно гробище " Ново село " в Македония, където сервира венец.

Президентът организира неофициална среща със своя македонски сътрудник Георге Иванов в Дойран. Обсъдени бяха редица тематики от дневния ред на двустранните връзки, както и опциите за поощряване на икономическия продан, туризма, образованието и контактите сред хората. Българският държавен глава удостовери поддръжката на страната ни за европейската вероятност на Македония, оповестиха от " Дондуков " 2.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР