За председател на Комисията за енергийно и водно регулиране ще

...
За председател на Комисията за енергийно и водно регулиране ще
Коментари Харесай

Парламентът намали изискванията за стаж към експертите в енергийния регулатор

За ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране ще е необходим не по-малко от 5 години стаж на управителна служба в региона на енергетиката или в региона на водоснабдяването и канализацията. Това условие е част от измененията в Закона за енергетиката, които депутатите одобриха на второ четене.

Досега нормативът постановяваше ръководителят на комисията да има не по-малко от 10 години професионален стаж, от които минимум 7 години стаж в региона на енергетиката или в региона на водоснабдяването и канализацията.

Левицата застана против измененията.

Депутатът от Българска социалистическа партия Таско Ерменков уточни, че за следващ път се основава усещане, че разпоредбите за избор на самостоятелни органи се трансформират поради избран човек.

"Въвеждането единствено на петгодишен стаж отваря вратата за назначение на хора, комфортни на ръководещото болшинство, с непълен професионален опит и които в последна сметка ще попълнят оня легион от калинки, с който изобилства българската администрация ", възмути се социалистът.

Според него това се случва един ден преди приемането на процедурните правила за избор на нови членове на КЕВР.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика по Валентин Николов от ГЕРБ изясни, че тази смяна се прави с желанието да има по-голяма палитра от хора, сред които Народното събрание да може да избира.

"Сега, както е написано, действително видяно един хигиенист с висше обучение от АЕЦ "Козлодуй " може да стане ръководител на комисията ", означи Николов и добави, че по тази причина би трябвало да се запише категорично условие за управнически опит към претендентите за ръководител на енергийния регулатор.

"Уверявам ви, нямаме още съответен фаворит. Не е належащо и наложително целият КЕВР да бъде в предпенсионна възраст, надяваме се да влязат и по-млади експерти ", сподели още шефът на отрасловата комисия.

По предложение на Валентин Николов гласуването на процедурните правила за избор на членове на КЕВР беше отсрочено за петък, откакто влязат в действие актуалните промени в Закона за енергетиката.

С гласуваните през днешния ден промени Народното събрание реши още цялостната либерализация на пазара на електрическа сила на едро да се реализира до 1 юли 2021 година

Текстовете плануват в 30-дневен период от влизането мощ на Закона за енергетиката крайните доставчици да изпращат съобщение до всеки небитов краен клиент за преустановяване на снабдяването с електрическа сила от 1 октомври 2020 година на обекти, присъединени към електроразпределителна мрежа на равнище ниско напрежение, в съответната лизензионна територия.

В случай, че до 30 септември 2020 година в това число клиент не е сключил контракт с търговец на електрическа сила по свободно контрактувани цени, доставката на електрическа сила се прави от досегашния му снабдител, в качеството му на титуляр на лицензия.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР