За пръв път в 70-годишната си история Мини Марица Изток“

...
За пръв път в 70-годишната си история Мини Марица Изток“
Коментари Харесай

Мини "Марица изток" за първи път започва износ на въглища

За пръв път в 70-годишната си история „ Мини Марица Изток “ ЕАД ще изнася въглища за централи отвън територията на комплекса „ Марица-изток “. От сдружението осведомиха, че на 17 юни 2022 година са подписали договор със сръбска компания, която ще доставя българските въглища до електроцентрали наоколо до Белград. 

Договорът е с деяние до 30 април 2023 година, като е планувана уговорка за удължение. За периода на контракта се планува да бъдат продадени 1.750 млн. тона лигнитни въглища на по-висока цена от тази, на която купуват централите в комплекса „ Марица–изток “. Въглищата ще се предават на площадката на „ Мини Марица-изток “ и сдружението няма ангажимент за превозването им до сръбските централи. Гарантирането на заплащанията е осигурено чрез неотменим акредитив.

„ Реализацията на български лигнитни въглища отвън територията на комплекса „ Марица-изток “ до момента беше немислима и надали в миналото се е допускало, че е вероятен техния експорт, изключително при основаните през последните години мрачни прогнози за скорошно затваряне на „ Мини Марица-изток ", разяснява инж. Илза Чинкова, изп. шеф на сдружението.

Договорът за експорт на български лигнитни въглища няма да се отрази на обезпечените доставки за централите от комплекса Марица-изток и е съществено достижение и добра вероятност, уточни Чинкова. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР